Till innehåll på sidan

Utrikesministerns besök i Turkiet och frågan om armeniska/assyriska folkmordet seyfo

Skriftlig fråga 2020/21:256 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-20
Överlämnad
2020-10-21
Anmäld
2020-10-22
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet begick år 1915 det armeniska/assyriska folkmordet, seyfo, mot landets kristna folkgrupper såsom armenier, assyrier och pontiska greker.

Bakgrunden till folkmordet var att Turkiet ville skapa en etniskt homogen nation efter principen ett land, ett folk, en religion. De som stod i vägen för detta skulle mördas.

Riksdagen fattade 2010 genom ett riksdagsbeslut att det armeniska/assyriska folkmordet ska erkännas. Trots vallöfte från Stefan Löfven 2014 svek Socialdemokraterna genom att inte verkställa riksdagens beslut.

Nyligen var utrikesminister Ann Linde i Turkiet och träffade då den turkiske utrikesministern. Jag undrar därför om utrikesministern berörde folkmordsfrågan med sin turkiska motsvarighet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern tagit upp folkmordsfrågan eller över huvud taget berört den med sin turkiska motsvarighet under besöket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:256 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:256 av Robert Hannah (L) Utrikesministerns besök i Turkiet och frågan om armeniska/assyriska folkmordet seyfo

Robert Hannah har frågat mig om jag tagit upp folkmordsfrågan eller över huvud taget berört den med min turkiska motsvarighet under mitt besök i Ankara.

För regeringens del råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massövergrepp mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket. Omkring en miljon människor beräknas ha blivit offer. Detta framförde jag till Turkiets utrikesminister Cavusoglu när jag besökte Ankara den 13 oktober.

Både dåtida rapporter från till exempel svenska ambassaden i Konstantinopel och nutida forskning vittnar om ett ofattbart stort antal människor som mördades, deporterades eller tvingades på flykt från sina hem. En betydande del av det Osmanska rikets kristna befolkning mördades urskillningslöst, en majoritet var armenier men bland offren fanns även andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Skildringarna av vad som hände är förskräckliga.

Som jag också nämnde vid mötet med min turkiska utrikesministerkollega är frågor om hur en regering bör förhålla sig till, och benämna, massövergrepp i det förflutna i en annan stat dock komplicerade och innehåller folkrättsliga, konstitutionella, straffrättsliga och politiska aspekter som vi inte kan bortse från.

Jag framhöll vidare vid mitt besök att alla har ett ansvar av att dra lärdom av vår historia. Regeringen har avseende massövergreppen 1915 gett stöd till flera projekt som främjar kunskap och dialog.

Stockholm den 28 oktober 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.