Till innehåll på sidan

Utrikesdepartementets ekonomiska stöd till Atlantic Council

Skriftlig fråga 2021/22:1817 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-07-26
Överlämnad
2022-07-26
Besvarad
2022-08-10
Sista svarsdatum
2022-08-10
Svarsdatum
2022-08-10
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesdepartementet ger sedan 2013 ekonomiskt stöd till den amerikanska neo-konservativa tankesmedjan Atlantic Council, med huvudkontor i Washington DC. Vissa hävdar att Atlantic Council i själva verket fungerar som Natos propagandagren. Utöver stödet från svenska UD finansieras Atlantic Council av Nato, en lång rad Natoländer, flera oljediktaturer i Mellanöstern och vapenindustrin där svenska Saab är en av de större bidragsgivarna.

Från svaret på en tidigare skriftlig fråga vet vi att Utrikesdepartementet ger ekonomiskt stöd genom tematiska projektbidrag till Atlantic Council för att få hjälp med ”långsiktiga analyser" från detta "forum i Washington för dialog i frågor av vikt för svensk utrikespolitik, transatlantiskt samarbete och möten med experter.”

Enligt Kammarkollegiets kontrollpromemoria (Dnr 4804-2020) daterad 2021-09-10 står det att Utrikesdepartementets stöd bland annat finansierar löner och sociala avgifter för tre tjänster på Atlantic Council: en Director, en Deputy Director samt en Senior Fellow.

Saabs Nordamerikachef Michael Anderson sitter i Atlantic Councils Executive Board och listas som Director. En annan tidigare Saabdirektör, Anna Wieslander, är i dag Atlantic Councils Nordeuropachef, vilket borde korrelera med Deputy Director. Sedan har vi ekonomen Anders Åslund som fram tills nyligen hade titeln Senior Fellow.

Det kan tyckas märkligt att ingen tidigare har ifrågasatt lämpligheten i att Utrikesdepartementet subventionerar en amerikansk Natonära tankesmedja med skattemedel, och med det även subventionerar vapenindustrin. En lika angelägen fråga vore att ifrågasätta lämpligheten i att Utrikesdepartementet under flera år har finansierat Atlantic Councils Stockholmskontor. Detta är särskilt angeläget efter regeringens lika plötsliga som dramatiska helomvändning kring Sveriges säkerhetspolitiska doktrin.  

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: Avser ministern att tillsätta en grundlig revision av hur Utrikesdepartementet har använt skattemiljonerna till Atlantic Council och om dessa pengar har gått till att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och Natomedlemskap?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1817 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 11297 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1817 av Amineh Kakabaveh (-) Utrikesdepartementets ekonomiska stöd till Atlantic Council

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag avser att genomföra en revision av Utrikesdepartementets bidrag till Atlantic Council och om detta bidrag har gått till att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och Natomedlemskap.

Bidraget till Atlantic Council ges mot bakgrund av Utrikesdepartementets strategiska behov av framåtblickande analyser kring olika geopolitiska skeenden. Atlantic Council har erhållit bidrag sedan år 2013 och är en av en rad tankesmedjor och forskningsinstitut som erhåller bidrag från Utrikesdepartementet. Atlantic Councils arbete utgör en delmängd i departementets samlade analysinhämtning och stödjer specifikt det svenska arbetet med demokratiutveckling och främjandet av folkrätt, MR, rättsstatens principer och en regelbaserad världsordning. Tankesmedjan är också engagerad i frågan om klimat och säkerhet. Tankesmedjan är även ett bollplank gällande amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik och bidrar till effektivare diplomati och internationella samarbeten. Bidraget har inte varit avsett att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och det har ingen koppling till regeringens beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. I nuläget finns inga planer på att genomföra en revision av stödet till Atlantic Council.

Stockholm den 8 augusti 2022

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.