Utreseförbudets funktion

Skriftlig fråga 2020/21:3539 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-27
Överlämnad
2021-08-30
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-13
Sista svarsdatum
2021-09-13
Besvarad
2021-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I SVT:s Rapportsändning den 25 augusti togs problematiken upp kring utreseförbudet i den nya lagen för att förhindra att flickor och unga kvinnor utsätts för tvångsgifte eller könsstympning i annat land. Tillämpningen har visat att utreseförbudet inte fått större genomslag och att endast 28 flickor har erhållit utreseförbud.

Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (Gapf) menar att flickor förs ut på löpande band med myndigheternas vetskap. Det förekommer noteringar hos socialtjänsten om kända risker för flickor samt att många flickor lever i rädsla för att bli bortförda. Även Nationella kompetensteamet lyfte upp att betydligt fler flickor än de 28 stycken är i behov av skydd från utresa. Vidare togs upp att lagen inte använts en enda gång i Stockholm trots att de flesta samtal från rädda flickor i riskzonen finns just i Stockholm.

Argument lyftes i sändningen om att en ny lag kräver längre tids etablering, bland annat för att tjänstemän ska hinna utbildas. Justitie- och migrationsministern uttalade att antalet som skyddats från utresa, 28 stycken, är ett stort antal och att regeringen lyckats med lagstiftningen.

Att flickor förs utomlands för giftermål trots utreseförbudet, att många flickor är rädda för utförsel, att myndigheter har vetskap och noteringar om risker för vissa flickor utan att något görs, det är ett misslyckande. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för kraftfullare agerande till förmån för flickor som riskerar att föras ut ur landet för exempelvis giftermål?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3539 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:3539 av Mikael Eskilandersson (SD) Utreseförbudets funktion och fråga 2020/21:3551 av Björn Söder (SD) Utförsel av flickor från Sverige

Mikael Eskilandersson har frågat justitie- och migrationsministern om han avser att verka för kraftfullare agerande till förmån för flickor som riskerar att föras ut ur landet för exempelvis giftermål. Vidare har Björn Söder frågat justitie- och migrationsministern om han avser att vidta några särskilda åtgärder för att säkra att bestämmelserna om utreseförbud i LVU får det genomslag som de är tänkta att få, eller om han avser att endast invänta den utredning som relateras till i frågan.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kränker och begränsar främst flickors och unga kvinnors men även unga mäns och unga hbtqi-personers grundläggande fri- och rättigheter. Att motverka hedersrelaterat våld och förtryck är en prioriterad fråga för regeringen.

Utreseförbudet har varit i kraft ett drygt år och började tillämpas redan från första dagen, vilket är glädjande. Det tar dock ofta tid innan ny lagstiftning börjar tillämpas fullt ut. I regel krävs kunskapshöjande åtgärder.

Därför har regeringen gett Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag att ta fram information om bland annat utreseförbud. Under 2021 ska Nationella kompetensteamet även, med stöd av berörda myndigheter såsom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, sammanställa ett samordnat stöd i form av en myndighetsgemensam vägledning för personal inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsendet och polis för att förhindra och förebygga att barn lämnar landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för olika former av hedersrelaterat våld eller tvång. Vägledningen ska belysa hela samverkanskedjan mellan berörda myndigheter avseende både den förebyggande och den transnationella dimensionen.

Regeringen har även gett Nationella kompetensteamet i uppdrag att förbereda inrättandet av ett nationellt sektorsövergripande kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Därutöver pågår för närvarande en utredning om utvidgat utreseförbud för barn. I uppdraget ingår också att analysera och ta ställning till om utreseförbud ska registreras i Polismyndighetens efterlysningsregister, samt om det bör vidtas åtgärder för att motverka att ett barn som har utreseförbud kan lämna Sverige med hjälp av ett nationellt identitetskort. I uppdraget ingår även att analysera och ta ställning till om det ska införas en underrättelseskyldighet för socialnämnder och domstolar i förhållande till Migrationsverket i fråga om utreseförbud. Uppdraget ska vara slutfört senast den 10 januari 2022.

Stockholm den 8 september 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.