utredningen om jämställdhetsmärkning

Skriftlig fråga 1999/2000:773 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-30
Anmäld
2000-04-04
Besvarad
2000-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga 1999/2000:773

av Maria Larsson (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om utredningen om jämställdhetsmärkning

En frivillig jämställdhetsmärkning av företag och organisationer skulle ge människor möjlighet att i sin vardag kunna styra efterfrågan till förmån för jämställda arbetsvillkor.

Av direktiven till utredningen Frivillig jämställdhetsmärkning av produkter och tjänster/service (dir. 1999:13) framgår att utredningsuppdraget är inriktat på produkter och tjänster. En förstudie Ds 1998:49 Jämställdhetsmärkning @ konsumentmakt för ett jämställt samhälle har dock tittat på möjligheten att jämställdhetsmärka med utgångspunkt från personalrelaterade frågeområden.

Det är av yttersta vikt att en jämställdhetsmärkning fokuserar på människan i produktionen och att utgångspunkten är att skapa goda och likställda villkor för kvinnors och mäns kompetensutveckling, löneutveckling, karriärmöjligheter och inte minst möjligheter till goda förutsättningar att kombinera föräldraskap med arbetsliv. En god föräldrapolicy bör vara ett självklart kriterium vid en jämställdhetsmärkning.

Utredningen saknar utifrån givna direktiv möjligheten att lägga fram förslag som också inkluderar arbetsorganisation.

Är jämställdhetsministern beredd att ge tilläggsdirektiv till utredningen i nämnda riktning?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:773 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 1999/2000:773 om utredningen om jämställdhetsmärkning

Jordbruksminister Margareta Winberg

Maria Larsson har frågat mig om jag är beredd att ge utredningen om Frivillig jämställdhetsmärkning av produkter och tjänster (dir. 1999:13) tilläggsdirektiv som inkluderar även personalrelaterade frågeområden och arbetsorganisation.

En grundförutsättning för varje typ av jämställdhetsmärkning är att jämställdhetslagens regler uppfylls. Vad gäller personalrelaterade frågeområden så täcks de av jämställdhetslagen. Tillsynen över hur lagen efterlevs åligger Jämställdhetsombudsmannen.

Ett grundläggande kriterium för en jämställdhetsmärkning måste vara en arbetsorganisation som passar både kvinnor och män. Jag tar för givet att utredaren gör denna koppling, inte minst mot bakgrund av att utredaren fått i uppdrag att förutsättningslöst utreda förutsättningar för och möjligheterna att införa frivillig jämställdhetsmärkning av produkter och tjänster (dir. 1999:13 s. 8 första stycket). Detta innebär som jag ser det att inget hindrar utredaren att även belysa denna fråga.

Jag finner därför ingen anledning att ge några tilläggsdirektiv till utredningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.