Till innehåll på sidan

Utredningen om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag

Skriftlig fråga 2020/21:2109 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-08
Överlämnad
2021-03-09
Anmäld
2021-03-10
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre tid har regelbördan tilltagit för det svenska näringslivet och så även kostnaderna för densamma och för den tillkommande administrationen. Sverigedemokraterna har därför återkommande verkat för lättnader på området.

Vi har föreslagit strukturförändringar rörande exempelvis en ny ordning för regelimplementering och ett stopp för överimplementering av EU-direktiv men har också kritiserat enskilda omotiverade regler likt danstillståndet och hotelltillståndet.

Mot denna bakgrund var det positivt att regeringen tillsatte en utredning om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag (dir. 2020:48). Dessvärre har utredningsarbetet kantats av en rad problem orsakade av Näringsdepartementet, varför det går att spekulera kring ifall Näringsdepartementet aktivt försökt att skjuta arbetet i sank.

I en skrivelse till Näringsdepartementet den 19 februari 2021 framfördes svidande kritik från företrädare från en rad berörda näringslivsorganisationer, däribland Svenskt Näringsliv, Företagarna, Näringslivets Regelnämnd och Småföretagarnas Riksförbund.

Deras kritik fokuserade på att Näringsdepartementet inte gett utredningen tillräckliga förutsättningar för att genomföra sitt arbete. Bland annat kritiseras den korta tidsramen, den initiala fördröjningen och de bristande resurserna. De uttryckte bland annat följande:

”Som experter i utredningen anser vi att oförutsägbarheten i arbetet hittills har varit under all kritik. Det säger sig självt att det är ett i princip omöjligt uppdrag att leverera väl avvägda och genomtänkta förslag under så osäkra förutsättningar som utredningen haft.”

Detta är givetvis under all kritik ifall man på riktigt önskar att utredningen landar i kloka förslag och synpunkter och i förlängningen bidrar till ett enklare regelverk för mikroföretag och en modernare bokföringslag.

Med anledning av det ovanstående önskar jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Varför har de i skrivelsen till Näringsdepartementet uppmärksammade bristerna tillåtits uppstå, och avser ministern att vidta några åtgärder för att åtgärda desamma?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2109 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/00819 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2109 av Tobias Andersson (SD) Utredningen om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag

Tobias Andersson har frågat mig varför har de i skrivelsen till Näringsdepartementet uppmärksammade bristerna i förutsättningarna för Utredningen om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag har tillåtits uppstå, och om jag avser vidta några åtgärder för att åtgärda desamma.

Förenklingspolitiken utgör en viktig del av näringspolitiken och bidrar till att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Effektiviserade och förenklade regelverk kan också understödja näringslivets återhämtning efter den pågående pandemin. Bland annat av dessa anledningar beslöt regeringen 30 april 2020 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag om förenklade regelverk för mikroföretagande.

Tillsättandet av utredningen försenades tyvärr under våren 2020 då coronapandemin drabbade Sverige och regeringen var tvungen att prioritera akuta åtgärder för att minska smittspridningen, och för att stödja näringsliv och arbetstagare.

Därefter har ett antal åtgärder vidtagits för att ge utredningen stärkta förutsättningar att slutföra sitt arbete, bland annat har utredningstiden förlängts två gånger, och resurser till utredningen har tillförts. Därutöver avser Näringsdepartementet att tilldela ytterligare medel till utredningens budget.

Utredaren har tidigt och kontinuerligt informerats om både utredningsuppdragets innebörd, och om de åtgärder som vidtagits för att förbättra förutsättningarna för utredningens arbete.

Med det sagt är regeringen angelägen om att utredningen ska kunna lämna ett bra slutbetänkande med förslag som kan stärka förenklingspolitiken, och Regeringskansliet undersöker därför om ytterligare möjligheter finns att bistå utredningen för att stärka förutsättningarna för utredningen att genomföra sitt uppdrag.

Stockholm den 16 mars 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.