Till innehåll på sidan

Utredningen Frågor om företrädare och ställföreträdare för vuxna

Skriftlig fråga 2006/07:561 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-26
Anmäld
2007-01-30
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga

2006/07:561 Utredningen Frågor om företrädare och ställföreträdare för vuxna

av Barbro Westerholm (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I december 2004 överlämnades utredningen Frågor om företrädare och ställföreträdare för vuxna (SOU 2004:112) till regeringen. I den mycket omfattande utredningen refereras bland annat till hälso- och sjukvårdslagens paragraf om patientens rätt till självbestämmande. Den tar också upp frågan om en särskild form av direktiv inför kommande vård- och behandlingssituationer som brukar kallas livstestamenten. Här skulle människor kunna uttrycka om de inte önskar livsuppehållande vård eller behandling när döden är ofrånkomlig och underlätta för de närståendes och vårdpersonalens ställningstaganden om vilka insatser som är de bästa för patienten. Förslaget har sina likheter med donationskorten där en person kan berätta om hon eller han vill donera organ i en situation där livet inte längre står att rädda.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Göran Hägglund om regeringen avser att återkomma med förslag med anledning av ovanstående utrednings förslag om livstestamenten.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:561 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 februari

Svar på fråga

2006/07:561 Utredningen Frågor om företrädare och ställföreträdare för vuxna

Justitieminister Beatrice Ask

Barbro Westerholm har frågat socialministern om regeringen avser att återkomma med förslag med anledning av det förslag om livstestamenten som lämnas i betänkandet Frågor om förmyndare och ställföreträdare för vuxna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utredningen om förmyndare, gode män och förvaltare lämnade i november 2004 sitt slutbetänkande till regeringen. I betänkandet behandlas en mängd frågor om ställföreträdarskap, både för barn och för vuxna. Några av utredningens förslag har tagits upp i propositionerna 2004/05:136 Stärkt skydd för ensamkommande barn och 2005/06:117 Skydd för barn genom registrering av förmyndare i vägtrafikregistret, m.m.

I ett särskilt avsnitt som behandlar ställföreträdarskap inom hälso- och sjukvården föreslår utredningen bland annat att det ska införas en möjlighet att lämna så kallade livsslutsdirektiv. I sådana direktiv skulle den enskilde kunna motsätta sig rent livsuppehållande behandling i situationer då han eller hon är oåterkalleligen döende eller befinner sig i ett permanent medvetslöst tillstånd. Förslagen väcker svåra etiska frågor, och många remissinstanser har lämnat synpunkter på dem.

De förslag från Utredningen om förmyndare, gode män och förvaltare som Barbro Westerholm tar upp i sin fråga bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag vill inte i detta sammanhang föregripa den beredningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.