Utredning av brottsmisstankar

Skriftlig fråga 2005/06:582 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-08
Anmäld
2005-12-08
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2005/06:582 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Utredning av brottsmisstankar

Polisen vill inte utreda brottsmisstankar mot rederi, går det att läsa om i medierna.

Rederiet Destination Gotland har anmälts misstänkt för bedrägerier, men ingen polismyndighet vill utreda anklagelserna. Riksenheten mot korruption beskriver försöken att få polisen att utreda misstankarna som en ökenvandring. Polisen i Visby har sagt att de inte har några möjligheter. Rikskriminalen har inte tid och Länskriminalen i Stockholm hävdar att misstankarna ska utredas på Gotland, eftersom brottet begåtts där och inte i Stockholm.

Som medborgare blir man helt förskräckt av att brottsmisstankar inte utreds vid sådant här allvarligt brott. Det är inte bra för vare sig den misstänkte eller målsägaren om misstankar blir hängande i luften. Det är fråga om rättsäkerhet.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder för att utredningar om brottsmisstankar inte ska dribblas runt på det sätt som beskrivs ovan utan verkligen utreds?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:582 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:582 om utredning av brottsmisstankar

Justitieminister Thomas Bodström

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att, som hon uttrycker det, utredningar om brottsmisstankar inte ska dribblas runt utan verkligen utredas.

Polismyndigheterna har ett ansvar att bedriva en effektiv polisverksamhet. En anmälan om brottsmisstanke ska utredas på ett så ändamålsenligt och professionellt sätt som möjligt. I allmänhet gäller att ett brott ska utredas vid den polismyndighet där brottet har begåtts. Det finns dock situationer i det enskilda ärendet som medger undantag från denna regel. Jag kan upplysningsvis meddela att Rikspolisstyrelsen har uppgett att den utredning som Marietta de Pourbaix-Lundin syftar på kommer att ske vid Polismyndigheten Gotland med förstärkning från Polismyndigheten i Stockholms län.

I sammanhanget kan nämnas att i arbetet med att förbättra uppföljningen av polisens verksamhet har Rikspolisstyrelsen utvecklat ett nytt resultat- och uppföljningssystem. Det träder i kraft om några veckor. En annan satsning som kan nämnas är införandet av polisens nationella utredningskoncept som leder till att brott utreds snabbare.

Regeringen har också de senaste åren gjort kraftiga satsningar på polisen och höjt anslagen med 2,3 miljarder kronor fram till 2005, samt aviserat tillskott för 2006@2007 med ca 1,1 miljard kronor. Satsningen innebär bland annat att 4 000 nya poliser kommer att utbildas under mandatperioden. Antalet poliser ökar för femte året i rad och i dag finns det 1 200 fler poliser än vad det gjorde år 2000. Detta innebär ett betydande resurstillskott för polisorganisationen.

Jag kommer att fortsätta arbetet med att effektivisera svensk polis. Regeringen följer noga utvecklingen inom polisen och förväntar sig att polismyndigheterna efter de satsningar som gjorts kraftigt ska förbättra bland annat uppklaringen av brott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.