Utnämning av svensk kulturhuvudstad

Skriftlig fråga 2005/06:894 av Wigström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-31
Anmäld
2006-01-31
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2005/06:894 av Cecilia Wigström (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Utnämning av svensk kulturhuvudstad

År 2014 är det Sveriges tur att utse en svensk stad till europeisk kulturhuvudstad. Arbete pågår för att förbereda kandidaturer i ett antal städer i landet, bland annat Göteborg. Slutgiltigt beslut om att kandidera hänger dock för de flesta städer på om ramarna, bland annat budgetramarna, blir tydligare.

Erfarenheter från ett antal tidigare kulturhuvudstäder visar att arrangemanget lyckas särskilt bra om staden har haft lång planeringstid, politisk enighet och medborgarförankring. Lång planeringstid förutsätter dock att Utbildnings- och kulturdepartementet kommer med besked om de finansiella förutsättningarna. Då räcker det inte att, så som nu planeras, informera kommuner om de ekonomiska förutsättningarna för kulturhuvudstadsåret om två år. Det redan stora intresset bör uppmuntras genom att påskynda planeringen från departementets sida.

Den stad som i slutändan väljs till europeisk kulturhuvudstad sätter inte bara sin egen stad, utan hela Sverige, på den europeiska kulturkartan. Därför är det mycket viktigt att de städer som vill ansöka om att bli svensk kulturhuvudstad får rejäl finansiell uppbackning av den statliga kulturbudgeten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturministern:

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att ge Göteborg och andra städer bättre möjligheter att förbereda en ansökan som europeisk kulturhuvudstad?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:894 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:894 om utnämning av svensk kulturhuvudstad

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Cecilia Wigström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge Göteborg och andra städer bättre möjligheter att förbereda en ansökan som europeisk kulturhuvudstad.

Det nya förfarandet för utnämnande av europeisk kulturhuvudstad håller för närvarande på att förhandlas mellan ministerrådet och Europaparlamentet. Sverige deltar i denna process. När det slutliga beslutet är fattat kommer förutsättningarna för arrangemanget att bli tydliga och tillgängliga för alla.

Att vara europeisk kulturhuvudstad är en stor möjlighet för en stad, men det innebär också ett stort ansvar. Detta ansvar ligger i första hand på kandidatstäderna, som måste arbeta med att få fram egna medel och involvera sponsorer. Det åtagande som staten kan komma att göra prövas naturligtvis inom ramen för den statliga budgetprocessen.

Det är åtta år kvar till dess att Sverige står värd för evenemanget europeisk kulturhuvudstad. Självfallet avser regeringen att i god tid vidta åtgärder för att alla städer som är intresserade av att delta ska ha de bästa planeringsförutsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.