Utmätning av stöldgods

Skriftlig fråga 2007/08:1093 av Svensson, Alf (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-15
Anmäld
2008-04-15
Besvarad
2008-04-23
Svar anmält
2008-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2007/08:1093 Utmätning av stöldgods

av Alf Svensson (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I medierna har det i ett uppmärksammat ärende rapporterats om ett äldre par som blivit bestulna på en summa pengar, som de inte ska få tillbaka trots att tjuvarna gripits och dömts. Eftersom tjuvarna hade skulder till kronofogden, så ska stöldgodset gå till att återbetala dessa skulder.

Enär tjuvarna haft de stulna pengarna på sig räknas det som att de var i besittning av en utmätningsbar tillgång. Dessa tillgångar fördelades sedan i enlighet med förmånsrättslagen. Kronofogden har då företräde till pengarna. Likaså har kronofogden företrädesrätt framför brottsoffren, då dessa är berättigade till skadestånd.

Jag anser att det är orimligt att stöldgods är en utmätningsbar tillgång. Jag anser också att skadestånd till brottsoffer bör ha företrädesrätt framför staten.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att skapa ett rättsläge där stöldgods ej är en utmätningsbar tillgång, och där brottsoffer har företrädesrätt framför staten vid utmätning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1093 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 23 april

Svar på frågorna

2007/08:1093 Utmätning av stöldgods

2007/08:1121 Behov av förändring av förmånsrättslagen

Justitieminister Beatrice Ask

Alf Svensson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa ett rättsläge där stöldgods inte är en utmätningsbar tillgång och där brottsoffer har företrädesrätt framför staten vid utmätning. Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att personer som blivit bestulna ska ha förtur framför staten när det gäller att få tillbaka sina pengar från brottslingar som även har skulder. Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Jag kan inte uttala mig om det enskilda fall som ligger till grund för frågorna. Generellt gäller dock att stöldgods ska lämnas tillbaka till den som är ägare. Stöldgods som kan härledas till den bestulne är således inte en utmätningsbar tillgång hos en gärningsman.

Ibland kan det inte utredas om egendom, till exempel pengar, som påträffas hos en gärningsman är samma egendom som tidigare frånhänts någon annan genom brott, det vill säga om egendomen verkligen är stöldgods. Då kan pengarna inte lämnas ut till den bestulne. Denne får i stället nöja sig med en fordran på skadestånd mot gärningsmannen.

Vid utmätning i allmänhet gäller att alla fordringsägare behandlas lika. Den som har en skadeståndsfordran mot någon som begått brott har lika rätt till eventuella pengar som andra fordringsägare, till exempel staten. Detta synsätt överensstämmer också med senare reformer på insolvensrättens område, där till exempel förmånsrätten för skatter avskaffats.

Jag följer utvecklingen och om reglerna leder till oönskade resultat i enskilda fall är jag beredd att se över dem.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.