Utlysning av tjänster inom lärosäten

Skriftlig fråga 2017/18:1299 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-15
Överlämnad
2018-05-15
Anmäld
2018-05-16
Svarsdatum
2018-05-23
Sista svarsdatum
2018-05-23
Besvarad
2018-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

För Centerpartiet är det självklart att lärosätenas rekryteringsprocess ska vara transparent och genomföras via nationella och internationella utlysningar. Nyligen presenterade Sveriges universitetslärare och forskare (Sulf) rapporten Utlysningar – ett spel för galleriet?

Rapporten visar att det finns tveksamheter kring om lärosätena faktiskt följer lagen. Rapporten visar att anställningar som lärare och forskare inom akademin sällan tillsätts med sökande som inte redan är verksamma vid lärosätet, att utlysta anställningar i många fall söks av extremt få personer och att flera tillsättningar görs redan innan sista ansökningsdag eller inom väldigt kort tid därefter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att få transparenta och rättssäkra rekryteringsprocesser vid lärosätena?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1299 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



U2018/02254

/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1299 av Fredrik Christensson (C)
Utlysning av tjänster inom lärosäten

Fredrik Christensson har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen avser vidta för att få transparenta och rättssäkra rekryteringsprocesser vid lärosätena.

Fredrik Christensson hänvisar till Sveriges universitetslärare och forskares rapport (SULF) Utlysningar – ett spel för galleriet? Enligt rapporten finns det tveksamheter kring om lärosätena faktiskt följer lagen.

Jag välkomnar att SULF har genomfört den här granskningen. Bara misstanken om att rekryteringar inom högskolan inte går rätt till är allvarlig. Utöver att riggade rekryteringar är djupt orättvisa finns det flera skäl till att det är så viktigt att rekryteringar går rätt till. Det är en fråga om kvalitet men också en fråga om möjligheten att känna tillit till universitetens och högskolornas verksamhet.

Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsländer och en ledande kunskapsnation. Den kompetens som rekryteras är avgörande för kvaliteten i verksamheten och därmed för lärosätenas och Sveriges konkurrenskraft. I sammanhanget är det avgörande att rekryteringsförfaranden är öppna och tydliga, dels för att rekrytera de bäst kvalificerade kandidaterna men också för att främja mobilitet och jämställdhet bland högskolornas personal. Det är även en fråga om rättssäkerhet för individerna som söker sig till universitet och högskolor.

I den ovan nämnda rapporten lämnar SULF en rekommendation till regeringen om att öka andelen direkta forskningsanslag till lärosätena för att skapa bättre förutsättningar för långsiktig planering av budget och personal.

Redan i budgetpropositionen för 2017 (prop. 2016/17:1) föreslog regeringen att lärosätenas basanslag skulle öka med 1,3 miljarder kronor till 2020. Riksdagen har sedan beslutat i enlighet med regeringens förslag. Syftet med förslaget var just att stärka kvaliteten och att skapa förutsättningar för starka och ansvarfulla lärosäten och deras långsiktiga strategisk planering, inte minst fråga om kompetensförsörjning.

Frågan om långsiktig kompetensförsörjning är en strategisk fråga för våra lärosäten. Det är universitetens och högskolornas ansvar att säkerställa att rekryteringar går rätt till enligt gällande regelverk. Jag förväntar mig att de tar det ansvaret. Anställningar inom högskolan ska föregås av öppna utlysningar och rekryteringar som sker i nationell och gärna internationell konkurrens.

Jag kommer även se till att frågan följs upp vid de dialoger som regelbundet hålls med våra lärosäten.

Stockholm den 23 maj 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.