Utlänningsnämnden

Skriftlig fråga 1997/98:947 av Pohanka, Ragnhild (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-20
Anmäld
1998-07-27
Besvarad
1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:947 av Ragnhild Pohanka (mp) till statsrådet Pierre Schori om Utlänningsnämnden

den 20 juli

Utlänningsnämnden har sedan den 1 juli 1997 inte längre jour under helger vilket kan medföra oönskade effekter för rättssäkerheten. T.ex. så avvisades söndagen den 19 juli 1998 en svårt psykiskt sjuk och starkt självmordsbenägen asylsökande under upprörande former. Nya fakta som hade medfört en annan bedömning, dvs. att den sökande hade fått stanna i landet, insändes till nämnden den 18 juli 1998. Men då det inte fanns någon jour på nämnden beaktades inte dessa nya fakta.

Avser statsrådet Pierre Schori verka för att Utlänningsnämnden skall pröva nya ansökningar och/eller kompletteringar till dessa som inkommer under helger?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:947 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:947 om Utlänningsnämnden
    Statsrådet Pierre Schori

den 12 augusti

Ragnhild Pohanka har frågat mig om jag avser att verka för att Utlänningsnämnden skall pröva nya ansökningar och /eller kompletteringar till dessa som kommer in under helger.

Fr.o.m. den 1 juni 1997 införde Utlänningsnämnden fasta öppettider. Samtidigt togs den tidsbegränsade telefontiden bort. Detta innebar att Utlänningsnämnden utökade sin tillgänglighet under kontorstid. Omläggningen av nämndens öppettider berörde även Utlänningsnämndens jourverksamhet under delar av kvällen och helger. Nämnden hade funnit att mycket få beslutsingripanden förekommit utanför kontorstid i samband med verkställigheter av avvisnings- eller utvisningsbeslut och ansåg därför att en fortsatt jourverksamhet med åtföljande stort resursbehov inte var motiverad. Ansvaret för att förhindra olämpliga verkställigheter kunde uppfyllas på ett betryggande sätt genom den jourverksamhet som finns hos Statens invandrarverk.

Jag delar Utlänningsnämndens uppfattning i frågan och menar att rättssäkerheten inte äventyras genom att jourverksamheten hos Utlänningsnämnden har avskaffats eftersom den sökande eller hans ombud alltid har möjlighet att vända sig till Statens invandrarverk som kan besluta om inhibition. När det sedan gäller ny ansökan kan en sådan i regel lämnas in till Utlänningsnämnden och behandlas under kontorstid, även om verkställigheten är bestämd till icke-kontorstid. De omständigheter som kan föranleda bifall, det gäller framför allt humanitära skäl och anknytningsskäl men även asylskäl, uppstår normalt inte från den ena dagen till den andra. Nya skäl bör således kunna åberopas av den sökande eller hans ombud utan tidspress, om inte förr så i samband med att en verkställighet av ett avvisnings- eller utvisningsbeslut förbereds. Eftersom det tar viss tid från planeringen till verkställigheten av ett beslut är det således rimligt att anta att en ny ansökan, i fall där det finns tillräckliga skäl för ett bifall, kan ges in och prövas under kontorstid.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.