Utländska studenter vid svenska folkhögskolor

Skriftlig fråga 2016/17:995 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-06
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15
Besvarad
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Svenska institutet har tidigare utdelat stipendier för utländska studenter för att studera vid svenska folkhögskolor genom så kallad friplatstermin.

I år har Svenska institutet drabbats av nedskärningar i den årliga budgettilldelningen, vilket i kombination med lagkrav på nära nog en fördubbling av stipendienivån under de senaste åren har lett till att det inte är möjligt att erbjuda några terminsstipendier på svenska folkhögskolor under 2017.

Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet är en av flera utbildningsplatser som tidigare kunnat välkomna studenter från företrädelsevis östra Europa genom Svenska institutets stipendier. Dessa elever har ofta varit mycket studiemotiverade och berikat övriga kurskamrater med nya perspektiv och infallsvinklar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Avser statsrådet och regeringen att verka för att Svenska institutet ska återuppta möjligheten att erbjuda stipendier genom friplatstermin för utlandsstudenter vid svenska folkhögskolor?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:995 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:995 av Pål Jonson (M) Utländska studenter vid svenska folkhögskolor

Pål Jonson har frågat mig om regeringen avser verka för att Svenska institutet ska återuppta möjligheten att erbjuda stipendier genom friplatstermin för utlandsstudenter vid svenska folkhögskolor.

Svenska institutet har bland annat till uppgift att sprida information och kunskap om Sverige och det svenska språket i utlandet. Myndigheten ska särskilt stödja undervisning i svenska på högskolenivå i andra länder och ansvara för den övergripande samordningen av det statliga stödet för svenskundervisning utomlands för icke-svenska medborgare.

Som Pål Jonson vet är Svenska institutet en myndighet som självständigt fattar beslut om hur den vill utföra det uppdrag som åläggs den inom ramen för regeringens politik. Stödet till svenskundervisning omfattar ett stort antal aktiviteter, bland annat förmedling av lektorstjänster, bidrag till inköp av läromedel, bidrag till gästföreläsningar och evenemang vid de utländska universiteten, arrangemang av lärarkonferenser, stipendier för svenskstuderande och svensklärare och sommarkurser i svenska språket och kulturen. SI samarbetar med runt 225 universitet i utlandet som har undervisning i svenska som främmande språk.

Det är korrekt att Svenska institutet i år inte kommer att erbjuda terminsstipendier för vistelser vid svenska folkhögskolor för svenskstuderande i utlandet. Programmet har inte avslutats, men det har pausats. Det är ett beslut som myndigheten fattat med utgångspunkt från sitt uppdrag att erbjuda undervisning i svenska för studenter från andra länder. SI fortsätter dock att som tidigare erbjuda sommarkurser i samarbete med svenska folkhögskolor för ca 160 utländska svenskstuderande.

Jag har fullt förtroende för hur Svenska institutet fullgör sitt uppdrag och ser ingen anledning för regeringen att ytterligare styra hur myndigheten ska sprida information och kunskap om det svenska språket i utlandet.

Stockholm den 15 mars 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.