Utländska stöldligor

Skriftlig fråga 2016/17:685 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-18
Överlämnad
2017-01-19
Anmäld
2017-01-20
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en rapport från 2015 skriver polisen att en stor del av mängdbrotten i Sverige begås av mobila kriminella nätverk, företrädesvis från Östeuropa och Baltikum. De begår bostadsinbrott i Sverige och tillskrivs majoriteten av alla båtmotorsstölder, lyxbilsstölder, bildelsstölder, fickstölder och åldringsbrott, enligt rapporten. Det rör sig om ca 100 kriminella nätverk som är brottsaktiva i Sverige.

Bostadsinbrotten innebär en grov kränkning för den som drabbas, och många som utsätts har svårt att känna sig trygga i sina egna hem efteråt. Dessa stöldligor orsakar både stor ekonomisk skada och förstör tryggheten för många människor i Sverige, inte minst på landsbygden. 

Många av dessa stöldligor väljer att begå brott i Sverige eftersom upptäcktsrisken här är liten och straffen förhållandevis låga. Det är även enkelt att ta sig till Sverige och att lämna landet efter det att brottsligheten har begåtts. I vårt grannland Finland är problemen inte alls lika stora, bland annat därför att straffen där är högre.

En kombination av insatser behövs för att åtgärda problemen med utländska stöldligor. Såväl högre straff som ökade polisiära resurser är några sådana åtgärder Moderaterna menar är nödvändiga i det sammanhanget. Samtidigt behöver större insatser också göras för att förhindra att ligorna över huvud taget kan komma till Sverige i syfte att begå brott.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

 

Vilka åtgärder, till exempel lagstiftningsinitiativ om högre straff, är ministern och regeringen beredda att vidta för att komma till rätta med problemet med utländska stöldligor som kommer till Sverige och begår brott?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:685 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00628/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:685 av Ellen Juntti (M) Utländska stöldligor

Ellen Juntti har frågat mig vilka åtgärder, till exempel lagstiftningsinitiativ om högre straff, som jag och regeringen är beredda att vidta för att komma till rätta med problemet med utländska stöldligor som kommer till Sverige och begår brott.

Att utsättas för stöld efter inbrott i sitt boende innebär naturligtvis en stor integritetskränkning och medför att många utsatta känner sig otrygga och oroliga. Regeringen kommer inom kort att lämna en proposition till riksdagen med förslag om en uppvärdering i påföljdshänseende av sådana stölder som begås efter intrång i olika former av boenden.

Enligt polisen begås många tillgreppsbrott av hitresta utländska ligor. Insatser mot internationella brottsnätverk är därför ett viktigt och strategiskt utvecklingsområde i Polismyndighetens brottsutredande verksamhet. En effektiv förundersökningsverksamhet med god förmåga att hantera internationell organiserad brottslighet i kombination med kontrollverksamhet vid relevanta gränspassager bedöms vara den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet. För att effektivisera utredningsarbetet har Polismyndigheten beslutat om en nationell modell för brottssamordning som infördes under 2016. Brottssamordning innebär att polisen identifierar mönster i tillvägagångssätt och jämför spår från brottsplatser för att undersöka om det finns gemensamma faktorer som kan tyda på exempelvis seriebrottslighet. Arbetet är särskilt inriktat mot mobil organiserad brottslighet som rör sig över stora geografiska områden.

Vad som sagts nu visar alltså att åtgärder för att åstadkomma skarpare påföljder och förbättrat polisiärt utredningsresultat redan har vidtagits eller är under vidtagande.

Stockholm den 25 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.