Utländska hot mot svenska journalister

Skriftlig fråga 2020/21:2492 av David Josefsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-09
Överlämnad
2021-04-11
Anmäld
2021-04-13
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en artikel i Expressen den 9 april berättar den svenske journalisten Jojje Olsson att han fått hotmejl från Kinas ambassad i Stockholm. I mejlet anklagar ambassaden journalisten bland annat för att sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet i och med sin rapportering om Kina.

Mejlet avslutas med ett direkt hot: ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”.

Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige konstaterar i artikeln att hotet är så allvarligt att det borde vara grund för en polisanmälan. Eftersom mejlet är skickat av ambassadpersonal faller dessa dock under diplomatisk immunitet.

Reportrar utan gränser konstaterar vidare att regeringen bör lägga i en ny växel i det diplomatiska hanterandet av Kina.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att garantera att svenska journalister ska kunna arbeta obehindrat utan att ta emot hot från utländsk ambassadpersonal baserad i Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2492 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 05490 UD2021/05561 UD2021/05562 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2492 av David Josefsson (M)
Utländska hot mot svenska journalister, fråga 2020/21:2502 av Björn Söder (SD) Konsekvenser av Kinas ambassadörs hot mot journalister, samt fråga 2020/21:2503 av Markus Wiechel (SD) Utländska diplomaters hot mot svenska journalister och beslutsfattare.

David Josefsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att garantera att svenska journalister ska kunna arbeta obehindrat utan att ta emot hot från utländsk ambassadpersonal baserad i Stockholm. Björn Söder har frågat mig om jag, med tanke på att Kinas ambassadör hittills inte förändrat sitt agerande mot svenska journalister trots Utrikesdepartementets dialog med ambassadören, nu är beredd att förklara ambassadören persona non grata. Slutligen har Markus Wiechel frågat mig vad som krävs för att jag ska förklara en utländsk diplomat persona non grata och vilka åtgärder jag kommer att vidta mot bakgrund av de omfattande hot som framförts från den kinesiska ambassaden. Jag besvarar frågorna samlat.

Enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser åligger det utländska diplomater i Sverige att iaktta svenska lagar och regler. Detta innefattar även en skyldighet att respektera de grundläggande rättigheter som gäller här, inklusive yttrandefriheten och mötesfriheten. Av detta följer att diplomater inte ska ägna sig åt utpressning eller hot. Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist. Regeringen följer utländska diplomaters agerande i Sverige noggrant och vidtar åtgärder när det är nödvändigt.

Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad och att journalister har rätt att utföra sitt arbete fritt. Vi kommer att fortsätta påtala detta i våra kontakter med ambassadören. Däremot är det inte aktuellt att ambassadören skulle förklaras persona non grata. Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar. Vi har ett grundläggande intresse av att hålla kontaktkanalerna öppna.

Stockholm den 21 april 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.