Till innehåll på sidan

utländsk konkurrens inom livsmedelsindustrin

Skriftlig fråga 2002/03:1325 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-22
Besvarad
2003-09-05
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Fråga 2002/03:1325

av Cecilia Widegren (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om utländsk konkurrens inom livsmedelsindustrin

För snart ett år sedan frågade jag, med anledning av det stora varslet vid Kronfågel i Skara, dåvarande näringsministern Rosengren vad han avsåg att göra för att skapa tillräckliga förutsättningar för fortsatt varierad livsmedelsnäring på landsbygden. I svaret som kom från minister Messing (s) talades det nästan bara om insatser från länsarbetsnämnder och länsstyrelser samt lovade ministern "att följa utvecklingen i Skara noga."

Redan då förutspåddes att det var början till slutet för Kronfågels verksamhet i Skara. Tyvärr blev spådomen sann under den gångna veckan. Kronfågels ägare lägger nu ned verksamheten. Trots att nästan ett år gått har ingenting hänt från Näringsdepartementets sida för att skapa förutsättningar för en fortsatt varierad livsmedelsnäring på landsbygden. Priset för regeringens senfärdighet betalar de 250 människor som nu förlorar sina jobb. Även de lantbrukare som investerat stora pengar i kalkonuppfödning drabbas när Kronfågel lägger ned. Det behövs åtgärder och idéer för att ta till vara på och stärka livsmedelnäringen i Skaraborg, vilket är viktigt för hela Sverige. Den nedåtgående trenden är tyvärr tydlig i hela landet. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen tror att antalet arbetstillfällen kommer att minska med fler än 1 000 bara i år. En av orsakerna är ökad konkurrens från utlandet.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att den svenska livsmedelsindustrin och dess producenter ska kunna möta utländsk konkurrens som oftast är billigare, har sämre djurskydd och smittskydd?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1325 besvarad av

den 3 september

Svar på frågorna 2002/03:1325 om utländsk konkurrens inom livsmedelsindustrin och 1326 om den krympande svenska livsmedelsindustrin

Näringsminister Leif Pagrotsky

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den svenska livsmedelsindustrin och dess producenter ska kunna möta utländsk konkurrens som oftast är billigare, har sämre djurskydd och smittskydd. Cecilia Widegren har även frågat statsrådet Ulrica Messing vilka åtgärder hon avser att vidta för att nya arbetstillfällen ska skapas och för att stärka de svenska livsmedelsföretagens konkurrenskraft och därmed en fortsatt levande landsbygd i hela landet. Frågorna ställs mot bakgrund av Kronfågels nedläggning i Skaraborg. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara båda dessa frågor.

Jag vill börja med att säga att jag känner starkt med alla dem som nu drabbas av Kronfågels nedläggning i Skara. Det är en stor påfrestning att drabbas av arbetslöshet.

Regeringen är, i likhet med vad Ulrica Messing tidigare har framfört, medveten om de problem som följer när stora arbetsgivare på en mindre ort lägger ned sin verksamhet. För att underlätta omställningsprocesserna i samband med detta, presenterade regeringen under 2002 en ny regional utvecklingspolitik. Politiken är långsiktig och strategisk och inriktad mot att förbättra de lokala arbetsmarknadernas funktion i hela Sverige. Den innebär bland annat en långtgående decentralisering av olika insatser till främst den regionala nivån. Länsarbetsnämnderna och, i detta fallet, Region Västra Götaland har således stora resurser och befogenheter för att verka för en hållbar tillväxt. Regeringens roll är att nationellt prioritera statliga åtgärder och se till att regelverket möjliggör, stöder och underlättar lokal och regional utveckling. Jag har fullt förtroende för att regionen, länsarbetsnämnden och kommunen kan medverka till att Skara utvecklas. Min bedömning är att Skara tillhör en region med goda utvecklingsförutsättningar.

De instrument regeringen arbetar med är att söka underlätta etablering och tillväxt genom goda och stabila regler och genom att medverka till att det finns kompetent arbetskraft. Vi måste fortsätta att modernisera och utveckla Sverige, så att nya resurser skapas. Det finns ingen genväg till välfärd och välstånd. För att åstadkomma detta vill regeringen utveckla ett mer entreprenörvänligt klimat som gör att människor i högre grad omvandlar idéer och kunskap i nya företag.

Det svenska näringslivet konkurrerar i allt större utsträckning med utländska företag på den internationella spelplanen. Detta är, enligt min mening, en sund utveckling. Sveriges företag är bra på handel och vana vid att mäta sig med utländska konkurrenter både här hemma och utomlands. En fri handel och fungerande konkurrens ligger i Sveriges intresse. Det bidrar på sikt till nya jobb och bättre valmöjligheter för konsumenterna. Det finns även ljuspunkter beträffande situationen inom den svenska livsmedelsindustrin. Exempelvis har den svenska livsmedelsexporten sedan 1995 i genomsnitt ökat mer än den totala varuexporten. När det handlar om livsmedel så är det givetvis av stor betydelse att kvalitetskontrollen av livsmedel @ såväl inhemskt producerat som importerat @ är tillfredsställande, så att konsumenterna kan känna sig säkra på kvaliteten på den mat de köper. Enligt min mening finns det en sådan fungerande kontroll i dag. Jag vill avsluta med att konstatera att den enskilde konsumenten på en öppen marknad har valmöjligheter och kan styra sina inköp mot de produkter som bäst rimmar med vad konsumenten efterfrågar i fråga om prisnivå, kvalitet och djurhållning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.