Till innehåll på sidan

utlämnande av Pinochet till Spanien

Skriftlig fråga 1998/99:105 av vice talman Eva Zetterberg, andre (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-26
Anmäld
1998-11-30
Besvarad
1998-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:105 av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesministern om utlämnande av Pinochet till Spanien

den 26 november

I går kom ett efterlängtat besked från London. De brittiska lorderna har yttrat sig om Storbritanniens möjlighet att utlämna Chiles f.d. diktator Augusto Pinochet till spansk domstol. Beslutet blev att inga hinder för utlämnande finns och att det nu är upp till den brittiska regeringen att avgöra om den spanska begäran skall accepteras. Glädjen är naturligtvis stor bland alla dem som krävt att Pinochet skall ställas inför rätta för de brott han begått mot chilenska medborgare och mot mänskligheten. Förväntningarna på den brittiska regeringen är naturligtvis högt ställda. Storbritannien är den stat som för närvarande kan se till att Pinochet blir utlämnad. Men Sverige kan och bör underlätta den brittiska regeringens ställningstagande.

Min fråga till utrikesminister Anna Lindh är därför:

Vilka initiativ avser den svenska regeringen vidta för att se till att Pinochet blir utlämnad till Spanien?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:105 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:105 om utlämnande av Pinochet till Spanien
    Utrikesminister Anna Lindh

den 4 december

Eva Zetterberg har ställt en fråga till mig om vilka initiativ den svenska regeringen avser vidta för att se till att Pinochet blir utlämnad till Spanien.

Regeringen välkomnar beslutet från House of Lords att Pinochet inte i egenskap av f.d. statschef åtnjuter folkrättslig immunitet.

Som jag framhöll i mitt svar den 4 november 1998 på en fråga av Eva Zetterberg om arresteringen av Augusto Pinochet anser jag att det är angeläget att de skyldiga till grova brott av detta slag ställs till ansvar inför domstol. Jag betonade då samtidigt att den svenska regeringen varken kan eller bör intervenera i de pågående rättsliga förfarandena i Spanien och Storbritannien. Det rättsliga förfarandet är inte avslutat på grund av House of Lords beslut. Självklart kommer Sverige att bistå Storbritannien och Spanien på alla sätt vi kan för att underlätta en domstolsprocess.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.