utgiftstakets effekter för biståndet

Skriftlig fråga 1998/99:588 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-28
Anmäld
1999-05-04
Besvarad
1999-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:588 av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Pierre Schori om utgiftstakets effekter för biståndet

den 28 april

 

Orkanen Mitch i Centralamerika förde för ett halvår sedan med sig att 26 000 människor dog eller försvann. Effekterna blev långsiktiga: miljoner människor fick sina hus förstörda, broar sveptes bort, jordbruksproduktionen förstördes för lång tid framöver.

Sverige utlovade 1,4 miljarder till återuppbyggnaden under en treårsperiod. Nu finns uppenbar risk att de löften som regeringen gett i fråga om stöd till återuppbyggnad inte kan uppfyllas fullt ut. Enskilda organisationer som i dag arbetar i området är oroade. En sådan är Diakonia. Signaler från Sida säger nu att utgiftstaket leder till att Sida enbart kan finansiera 30 % av de insatser som Diakonia planerat stödja under 1999. Detta får effekter som är olyckliga. De frågor som infinner sig är bl.a.: Vilka exakta effekter har det s.k. utgiftstaket i fråga om svenskt stöd till återuppbyggnaden? Vilka revideringar av de planer som funnits hos UD och Sida i fråga om bilateralt och multilateralt stöd blir nu följden av utgiftstaket? Vad exakt består löftet om 1,4 miljarder av och vilka utgiftsanslag skall belastas?

Min fråga till ministern är därför:

 

Avser biståndsministern ta initiativ för att lösa de problemställningar som uppstått av ett akut allt större hjälpbehov efter Mitch och Kosovo utan att neddragningar på andra långsiktiga och planerade projekt skall slå olidligt hårt?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:588 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:588 om utgiftstakets effekter för biståndet
    Statsrådet Pierre Schori

 

Birger Schlaug har frågat om jag avser att ta initiativ för att lösa de problemställningar som uppstått av ett akut allt större hjälpbehov efter Mitch och Kosovo utan att neddragningar på andra långsiktiga och planerade projekt skall slå olidligt hårt. Svaret är att sådana initiativ redan har tagits. Sida har lämnat ett förslag till handlingsplan för hantering av utgiftsbegränsningen för det bilaterala utvecklingssamarbetet under 1999. Vi diskuterar det för närvarande med Sida just utifrån de utgångspunkter som Birger Schlaug anger.

Regeringen kommer att ta beslut den 12 maj om de övergripande prioriteringarna.

Den grundläggande principen är att inom den givna ramen skapa utrymme för akuta behov, samtidigt som en noggrann genomgång görs av alla utgiftsposter för att kunna senarelägga betalningar där det är möjligt utan att det får långsiktigt negativa konsekvenser. Som jag sade i mitt svar på Marianne Anderssons fråga är det inte möjligt att helt undvika svåra beslut men jag kan försäkra att vi kommer att göra vårt yttersta för att undvika att nödlidande drabbas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.