utförsäkring av arbetslösa

Skriftlig fråga 1998/99:622 av Andersson, Margareta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-11
Anmäld
1999-05-18
Besvarad
1999-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:622 av Margareta Andersson (c) till näringsministern om utförsäkring av arbetslösa

den 11 maj

 

Diskussionen om utförsäkring av arbetslösa från arbetslöshetsförsäkringen förs med olika intensitet i landet. I Jönköpings län t.ex. har länsarbetsdirektören gått ut i massmedier och sagt att en del arbetslösa kommer att bli utförsäkrade på grund av brist på resurser. Arbetsförmedlingarna kan inte garantera att alla kan få hjälp med någon åtgärd utan de ställs utanför systemet. I Västra Götalands län är däremot policyn att man skall hjälpa alla. Ingen skall bli utförsäkrad i regionen.

I tidigare diskussioner mellan Centerpartiet och regeringen har en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen diskuterats. I de diskussionerna har vi från Centerpartiets sida hävdat att man dels skall se till att arbetslöshetsförsäkringen blir tydlig som en omställningsförsäkring dels att man måste lösa problemen för dem som riskerar att bli utförsäkrade utan att de hamnar i socialbidragsberoende. Som situationen ser ut i dag är vi i vissa delar av landet på väg mot en bortre parentes men utan ett skyddsnät efteråt.

Med anledning av ovanstående frågar jag näringsministern:

 

Vilken åtgärd avser näringsministern vidta för att undvika de olikheter som finns mellan olika regioner i behandlingen av de arbetslösa?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:622 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:622 om utförsäkring av arbetslösa
    Näringsminister Björn Rosengren

den 26 maj

 

Margareta Andersson har frågat vilka åtgärder jag kommer vidta för att undvika de regionala olikheter som finns i behandlingen av arbetslösa. Margareta Andersson refererar till uttalande i massmedierna av länsarbetsdirektören i Jönköpings län som är orolig att en del arbetslösa kommer att bli utförsäkrade på grund av brist på resurser, medan företrädare för Västra Götalands län har en policy att hjälpa alla så att ingen blir utförsäkrad.

För närvarande ökar antalet sysselsatta snabbt. Sysselsättningen har ökat med 120 000-130 000 personer sedan början av år 1998. Enligt AMS senaste prognos ökar sysselsättningen med 95 000 personer mellan 1998 och 1999, en sysselsättningstillväxt på 2,4 %. Regeringen har därför gjort arbetsmarknadspolitiken mer tillväxtinriktad än under lågkonjunkturåren. Avsikten är att stödja uppgången, och därmed tillväxten, så att den blir så kraftig som möjligt. Regeringen har slopat det s.k. volymmålet och betonat vikten av att lediga platser snabbt tillsätts. Arbetsförmedlingarna ges därmed ökade möjligheter att köpa in yrkesutbildningar som motsvarar arbetsmarknadens behov. Härigenom kan arbetslösa lättare hitta arbete och flaskhalsar undvikas. Konjunkturuppgången måste också fullt ut nyttjas för att hjälpa dem som har särskilt svårt att få ett arbete och som varit utan arbete lång tid. I den gruppen finns bl.a. äldre, invandrare och funktionshindrade. Regeringen har satt tydliga mål för att antalet långtidsarbetslösa och långtidsinskrivna skall minska relativt kraftigt nu.

Att regeringen genom arbetsmarknadspolitiken verkar för ökad tillväxt betyder inte att regeringen accepterar att antalet utförsäkrade ökar. Det är fortfarande en central uppgift för arbetsmarknadspolitiken att se till att de arbetslösa har en sådan utbildning och arbetslivserfarenhet att de kan konkurrera om de lediga jobb som finns. Det sker genom ett effektivt utnyttjande av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.

Den förändring som skett av arbetsmarknadspolitiken är en återgång till klassisk arbetsmarknadspolitik, nämligen att främja tillväxten utan att inflationen tar fart via en effektiv arbetsmarknadsutbildning samtidigt som stora insatser görs för dem som har särskilt svårt att få ett nytt arbete. I en uppåtgående konjunktur är det särskilt viktigt att arbetslöshetsförsäkringens regler med höga krav på omställning tillämpas. Skulle vi däremot se en ökad utförsäkring på grund av brist på arbetsmarknadspolitiska medel så är det oacceptabelt. Det är naturligtvis lika oacceptabelt i Jönköping som i Västra Götaland. Jag avser att noga följa utvecklingen i denna fråga.

När det gäller regionala olikheter - särskilt vad gäller tillämpningen av vad som skall anses vara ett lämpligt arbete, krav på pendling, byte av bostadsort och byte av yrkesområde m.m. - har Näringsdepartementet tillsatt en arbetsgrupp som skall se över bl.a. den frågan. Det uppdraget skall redovisas senast den 15 september 1999.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.