Utflyttning av trålgränsen i Östersjön

Skriftlig fråga 2020/21:1874 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-18
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Diskussioner om att flytta ut trålgränsen i Östersjön till tolv nautiska mil har pågått under en längre tid utan att regeringen har meddelat sin syn i frågan. Det är olyckligt, inte minst eftersom det har medfört ett stort mått av desinformation, där många aktörer har tagit för givet att detta är ett ensidigt och nationellt beslut. Få tycks ha känt till det avtal som finns med Danmark och Finland, vilket ger fiskare från dessa länder möjlighet att fortsätta sitt fiske även om vi förbjuder svenskflaggade fiskare att tråla där. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har i ett pm med fokus på att skydda sill och strömming (den 2 februari 2021) nämnt frågan men framhållit att det inte är HaV utan regeringen som avgör vägen framåt och vilka steg som ska tas.

I samband med ett möte i miljö- och jordbruksutskottet svarade HaV:s generaldirektör att kunskapsunderlaget som nu sammanställs och som delvis tar upp trålgränsdiskussionen inte är föranlett av att regeringen skulle ha gett HaV i uppdrag att utreda frågan om en utflyttning av trålgränsen. Det förvånar med tanke på de problem som råder, den debatt som förevarit och den utdragna tidsaspekt som ett presumtivt agerande skulle innebära. 

Med hänvisning till det ovanstående vill jag därför ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kan statsrådet klargöra sin inställning då det gäller frågan om utflyttning av trålgränsen, och vilken är statsrådets bedömning av hur en flytt skulle påverka det småskaliga fisket?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1874 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00537 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1874 av Betty Malmberg (M) Utflyttning av trålgränsen i Östersjön

Betty Malmberg har frågat mig om jag kan klargöra min inställning då det gäller frågan om utflyttning av trålgränsen, och vilken min bedömning är av hur en flytt skulle påverka det småskaliga fisket.

Diskussionen kring denna fråga har som Betty Malmberg beskrivit pågått under en längre tid. Som jag i svar till riksdagen redan i juni förra året redogjorde för, pågår arbete med att samla in tillräckligt vetenskapligt underlag som syftar till att utröna vad som orsakar en nedåtgående trend hos vissa kustbestånd.

En medlemsstat får vidta så kallade icke-diskriminerande åtgärder för bevarande och förvaltning av fiskbestånden och för att bibehålla eller förbättra bevarandestatusen för de marina ekosystemen inom en gräns på tolv nautiska mil från dess baslinje. Det framgår av artikel 20 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken. Det förutsätter dock att det finns tillräckliga vetenskapliga underlag som visar att det finns orsakssamband för att vidta åtgärder.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskresurserna. Sverige, genom Havs- och vattenmyndigheten, genomför kontinuerligt datainsamling avseende fiskbestånden genom årliga övervakningsprogram. Tyvärr finns nedåtgående trender för strömmingen i centrala Östersjön. Orsakerna till de nedåtgående trenderna är dock inte entydiga eftersom det saknas tillräckliga kunskapsunderlag. Det är många faktorer utöver fisket som kan påverka sillen eller strömmingen. I tillägg till det årliga övervakningsprogrammet genomförs och planeras en rad olika enskilda projekt rörande flera fiskbestånd, däribland sill, för att öka kunskapen och hantera befintliga kunskapsluckor i syfte att försöka fastställa orsakssamband utifrån en ekosystemansats.

Tillräckliga vetenskapliga underlag som tydliggör orsakssamband är en förutsättning för att bedöma vilka åtgärder som är rätt att vidta för bevarande och förvaltning av fiskbestånden. Regeringen har därför uppdragit till Havs- och vattenmyndigheten att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Näringsdepartementet) senast den 31 mars 2022. Jag följer arbetet med att förbättra miljösituationen och kunskapen om fiskbestånden i Östersjön men kommer inte föregå detta uppdrag.

Stockholm den 24 februari 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.