Utflaggning av fartyg

Skriftlig fråga 2019/20:1845 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-21
Överlämnad
2020-07-22
Sista svarsdatum
2020-08-05
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Utflaggning av svenska fartyg har till följd av olika konkurrensfördelar i andra länder varit en aktuell fråga under en längre tid, och detta har dessutom slagit hårt mot Sverige.

Till följd av rådande pandemi ser vi tyvärr hur utflaggningen kan öka, och när så sker finns en stor risk att det permanentas enligt flertalet experter på området. Att regeringen har presenterat regelförenklingar som en förlängning av giltighetstiden för sjömäns intyg och fartygs certifikat kommer inte på något sätt att förhindra en omfattande utflaggning.

Ett av företagen som kan flagga ut är Tallink Silja vars vd öppet sagt att den finska regeringen varit mer företagarvänlig i sina åtgärder under pandemin. Företaget har precis som andra valt att analysera olika länders strategier, varför Sverige av flera skäl kan hamna långt ned på listan.

De olika rederierna är naturligtvis måna om sina intäkter, inte minst då börsnoterade bolag kräver värde till aktieägarna för att de över huvud taget ska fungera. När Sverige inte kan erbjuda villkor som gör det lönsamt slår det också mot vårt land. Ett annat problem för Sverige är den bild som större delen av världen har fått till följd av den påstådda svenska strategin mot covid-19. Vi tjänar varken på att vara världsledare i andel dödsfall eller på den nonchalans som svenska regeringen visat under pandemin. Det kommer att ta tid att bygga upp förtroendet, men detta gör det än viktigare att öka lönsamheten för fartyg att vara svenskflaggade.

Mot bakgrund av ovanstående önskas infrastrukturminister Tomas Eneroths svar på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra för att förhindra utflaggning av fartyg under pandemin, och vilka åtgärder kan permanentas i syfte att också säkerställa den svenska konkurrenskraften för sjöfarten på lång sikt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1845 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:1845 av Markus Wiechel (SD)
Utflaggning av fartyg

Markus Wiechel har frågat mig vad jag avser att göra för att förhindra utflaggning av fartyg under pandemin och vilka åtgärder som kan permanentas i syfte att också säkerställa den svenska konkurrenskraften för sjöfarten på lång sikt.

När det gäller antalet svenskregistrerade fartyg finns det enligt ansvarig registermyndighet, Transportstyrelsen, inte några uppgifter om att något fartyg skulle ha flaggat ut på grund av covid-19-pandemin. När det gäller storleken på den svenska handelsflottan kan den beräknas till antalet fartyg som får sjöfartsstöd och där märks tvärtom en positiv trend de senaste två åren.

Spridningen av covid-19 har påverkat hela vårt samhälle. Regeringen har presenterat en rad olika åtgärder för att värna människors liv, hälsa och jobb. De företag inom sjöfartsbranschen som har påverkats negativt kan använda sig av ett flertal av dessa. Åtgärderna avser t.ex. korttidspermittering, utökade kreditgarantiramar hos Exportkreditnämnden, omställningsstöd baserat på omsättningstapp, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, m.m. Regeringen har också beslutat regelförenklingar som berör sjömäns intyg och fartygs certifikat.

Nyligen beslutade regeringen om en förordning om tillfälligt anpassat sjöfartsstöd för att stödja branschen i det svåra ekonomiska läge som uppstått på grund av covid-19. Förordningen innebär att en arbetsgivare kan få sjöfartsstöd även för sjömän anställda på färjor som är tagna ur trafik och ligger vid kaj pga. pandemin. Anpassningen gäller retroaktivt från den 13 mars i år.

När det gäller svensk sjöfarts konkurrenskraft i allmänhet fortgår det arbete som t.ex. bedrivs inom ramen för regeringens nationella godstransportstrategi där Trafikverket tillsatt en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart. Våren 2019 presenterade samordnaren en handlingsplan med 62 åtgärder. Fram till i dag har berörda myndigheter påbörjat arbetet med minst 70 procent av åtgärderna. I budgetpropositionen för 2020 föreslog regeringen en förlängd satsning på en s.k. ekobonus i syfte att stimulera överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart. I juni i år avrapporterade Transportstyrelsen sitt uppdrag om att se över hur man inom befintliga ekonomiska ramar kan stärka förutsättningarna för specialsjöfarten under svensk flagg.

Jag är väl medveten om betydelsen av svenskregistrerade fartyg i allmänhet men även den situation som svensk sjöfart nu befinner sig i med de negativa följder som coronavirusets spridning medfört. Sjöfarten är viktig för Sverige och jag utesluter inte möjligheten att återkomma med ytterligare åtgärder.

Stockholm den 12 augusti 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.