Till innehåll på sidan

Utfärdande av svenskt ID-kort för utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige

Skriftlig fråga 2009/10:71 av Löfstrand, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-09
Anmäld
2009-10-12
Besvarad
2009-10-14
Svar anmält
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga

2009/10:71 Utfärdande av svenskt ID-kort för utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige

av Johan Löfstrand (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Att kunna identifiera sig är en förutsättning för att kunna fungera i dagens moderna samhälle. Om man inte kan påvisa vem man är försvåras möjligheterna till både jobb, bostad och till och med sådana triviala saker som att låna böcker eller hämta ut medicin. Oavsett vad man vill företa sig i samhället så krävs det att man kan identifiera sig. Under de senaste månaderna har frågan huruvida utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har möjlighet att skaffa ID-kort uppmärksammats i Östergötland. Bland annat har man i Norrköping genomfört en demonstration för att påvisa problemet.

Sedan årsskiftet har många invandrare hindrats från att skaffa ID-kort på grund av skärpta regler hos Svensk Kassaservice. En ny lag började gälla i mars i år och detta har skärpt reglerna kring utfärdandet av ID-kort. Tidigare räckte det med att en person med giltigt ID-kort kunde styrka din identitet för att du skulle kunna få ett ID-kort från Posten. Men vid årsskiftet skärpte Svensk Kassaservice reglerna. Numera krävs det att den som styrker identiteten ska vara en nära släkting. Detta har skapat problem och det finns i dag många flyktingar som därför inte kan skaffa ID-kort.

Ministern har i en tidningsartikel sagt att hon tänker utreda frågan. Detta är lovvärt. Emellertid behöver denna fråga åtgärdas skyndsamt. En överbryggande lösning i väntan på utredningsresultat är önskvärt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga integrations- och jämställdhetsministern hur hon avser att agera i frågan kring utfärdandet av svenskt ID-kort.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:71 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 14 oktober

Svar på fråga

2009/10:71 Utfärdande av svenskt ID-kort för utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige

Finansminister Anders Borg

Johan Löfstrand har frågat integrations- och jämställdhetsministern hur hon avser att agera i frågan kring utfärdandet av svenskt ID-kort.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 25 september 2008 fick Skatteverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett ID-kort som kan utfärdas till personer som är folkbokförda i Sverige och på ett säkert sätt kan styrka sin identitet. Skatteverket utfärdar sedan den 1 juni 2009 ID-kort i enlighet med sitt uppdrag.

När det gäller frågan om vem som kan få ID-kort handlar det om att Skatteverket ska göra en rättssäker prövning av identiteten. För att få en rättssäker prövning måste det ställas vissa krav. De personerna som inte uppfyller kraven och därmed inte kan styrka sin identitet kan inte få ID-kort. Detta är naturligtvis ett stort problem för de personerna. Det är viktigt för personer att kunna få ID-kort. Det får dock absolut inte innebära att tillförlitligheten och därmed användbarheten för Skatteverkets ID-kort blir sämre än för andra ID-kort på marknaden.

Det är således inte acceptabelt att urholka reglerna på ett sådant sätt att Skatteverkets ID-kort riskerar att bli ett andra klassens ID-kort jämfört med de ID-kort som till exempel bankerna och polisen utfärdar. En sådan utveckling skulle missgynna personer som är bosatta i Sverige men inte är svenska medborgare vilket inte är acceptabelt ur integrationssynvinkel. Jag är medveten om att detta är en svår avvägning. Det ankommer dock på Skatteverket att göra den avvägningen. Skatteverkets beslut kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.