Uteblivna remissvar i lagstiftningsprocessen

Skriftlig fråga 2023/24:411 av Ulrika Liljeberg (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-15
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-02
Sista svarsdatum
2024-01-02
Besvarad
2024-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Regeringen och statsrådet Strömmer tog den 14 december 2023 emot utredningen/promemorian (Ds 2023:31) om införandet av visitationszoner/säkerhetszoner i landets alla kommuner. Vid överlämnandet meddelades att utredningen samma dag remitterades till över 80 myndigheter, kommuner och organisationer med svarsdatum satt till den 18 januari 2024.

I går, fredagen 15 december 2023, kom beskedet från kommunernas gemensamma organisation Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att de inte kommer att svara på remissen på grund av alltför kort remisstid. Det är inte helt orimligt att anta att en stor del av landets kommuner, men även andra instanser, inte har bättre förutsättningar för att svara inom utsatt tid givet att remisstiden är förlagd under en tid med många helgdagar och därmed färre arbetsdagar än annars.

Jag vill därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Påverkar beskedet från SKR på något sätt ministerns och regeringens syn på remisstidens längd och förläggning, och avser ministern ta några initiativ för att säkerställa kommande lagstiftnings kvalitet och robusthet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:411 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju202 3 / 02796 Till riksdagen


Svar på fråga 2023/24:411 av Ulrika Liljeberg (C) Uteblivna remissvar i lagstiftningsprocessen

Ulrika Liljeberg har frågat mig om beskedet från Sveriges Kommuner och Regioner om att de inte kommer att svara på remitteringen av promemorian Säkerhetszoner – ökade möjligheter för polisen att visitera för att förebygga brott (Ds 2023:31), på något sätt påverkar min och regeringens syn på remisstidens längd och förläggning och om jag avser att ta några initiativ för att säkerställa kommande lagstiftnings kvalitet och robusthet.

Den allvarliga våldsutvecklingen kopplad till kriminella nätverk är en av vår tids största utmaningar. Vi befinner oss i ett utomordentligt allvarligt läge och det är en av regeringens viktigaste uppgifter att vända utvecklingen och återupprätta tryggheten i Sverige. En del i detta arbete handlar om att ge de brottsbekämpande myndigheterna nya och effektivare verktyg. En möjlighet att i vissa fall använda visitationszoner, eller säkerhetszoner som utredningen valt att kalla dem, utgör ett sådant verktyg.

Det allvarliga läget kräver ett högt tempo. Förslagen om säkerhetszoner överlämnades den 14 december och remitterades direkt till en bred remisskrets, innefattande 45 kommuner. Remisstiden är visserligen kortare än normalt men jag utgår från att vi får tillräckligt många svar, även från den kommunala sektorn, för att gå vidare med en lagrådsremiss med väl genomarbetade förslag. Det är viktigt att alla delar av samhället bidrar i kampen mot den nätverksrelaterade brottsligheten.

Vi avvaktar nu övriga remissvar.

Stockholm den 2 januari 2024

Gunnar Strömmer

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.