Utebliven coronaersättning

Skriftlig fråga 2020/21:1276 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-15
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Under inledningsskedet av krishanteringen i samband med pandemin var statsministern med regeringskollegor tydliga med vikten av att invånare i riskgrupp skulle stanna hemma för att inte utsätta sig själva för fara samtidigt som vi skulle minimera risken för ett högre tryck än nödvändigt på sjukvården i den akuta krisen.

Personerna i riskgrupp lovades ersättning för förlorad arbetsinkomst, vilket skulle hanteras av Försäkringskassan. Beslutet var rimligt utifrån den givna situationen och gott så. Problemet uppstod sedan när personerna stannade hemma, sökte ersättning hos Försäkringskassan och nekades då de inte kunde uppvisa att de var sjuka. Vilket ju var själva poängen. De skulle inte vara sjuka eller bli sjuka. Då hade syftet fallit. System är aldrig vattentäta, men om intentionen är att människor i riskgrupp ska stanna hemma och låta bli att arbeta och sedan kompenseras för det bör också flexibiliteten och viljan att lösa finnas där. Regeringen överlåter utförandet åt Försäkringskassan som i sin tur skyller på brist i politiskt fattade beslut, mellanrum, glapp. Och fast i glappen – utan ersättning – sitter medborgare som litat på statsministern och regeringens företrädare och som tagit sitt ansvar.

 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är det statsrådets mening att alla som ingår i riskgrupp och som under pandemin följt rekommendationerna och stannat hemma från förvärvsarbete ska ersättas av Försäkringskassan för lönebortfallet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1276 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:1276 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Utebliven Coronaersättning

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig om det är min mening att alla som ingår i riskgrupp och som under pandemin följt rekommendationerna och stannat hemma från förvärvsarbete ska ersättas av Försäkringskassan för lönebortfallet.

Riksdagen fattade den 16 april 2020 beslut om ett tillkännagivande avseende ersättning till särskilt sårbara grupper i arbetsför ålder (bet. 2019/20:SoU21 , rskr. 2019/20:215).

Regeringen skulle enligt tillkännagivandet snarast återkomma med ett förslag som säkerställer att särskilt sårbara grupper i arbetsför ålder ges ett effektivt skydd genom socialförsäkringssystemet under en begränsad tid. Förslaget skulle också säkerställa att detta kan ske utan en ökad administrativ börda på sjukvården. Vidare skulle förslaget säkerställa möjligheterna till kontroll samtidigt som administrationen av utbetalningarna ska vara effektiv.

Regeringen beslutade den 25 juni 2020, i enlighet med tillkännagivandet, att personer i arbetsför ålder som tillhör angivna riskgrupper, vissa anhöriga och föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn, som helt eller delvis avstår från förvärvsarbete för att undvika smitta av covid-19, ska ha rätt till ersättning. För att ha rätt till ersättning krävs att den som är i riskgrupp, och som helt eller delvis har stannat hemma, inte haft möjlighet att utföra sitt förvärvsarbete i hemmet, och att arbetsgivaren inte har erbjudit denne andra arbetsuppgift eller inte i övrigt har kunnat anpassa arbetssituationen på arbetsplatsen, så att ur smittskyddssynpunkt lämpligt avstånd kan hållas till andra för att undvika spridning av sjukdomen covid-19. Ersättning har kunnat utbetalas för tid från och med den 1 juli 2020.

En förutsättning för att ersättning ska kunna utbetalas till riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper är att riksdagen först beviljar medel för ändamålet och att regeringen sedan fattar beslut som förlängning. Att glapp har uppstått är mycket beklagligt, och regeringen har därför varit tydlig med att ersättning ska kunna lämnas retroaktivt för hela perioden från och med den 1 juli 2020. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har aviserat att ersättningarna kommer att förlängas åtminstone till och med den 30 april 2021. Förutsatt att riksdagen godkänner regeringens förslag till finansiering i Extra ändringsbudget för 2021 – Stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:77), kommer regeringen att fatta beslut om en förordning som möjliggör utbetalning för tid fram till och med 30 april 2021. Vad gäller ersättning enligt förordningen (2020:244) om viss tillfällig föräldrapenning med anledning av sjukdomen covid-19 förlängdes giltighetstiden för den förordningen den 17 december 2020. Denna ersättning finansieras inom anslaget föräldraförsäkring och krävde inte särskilt riksdagsbeslut om ytterligare medel. De personer som tillhör riskgrupp respektive vissa anhöriga till sådana riskgrupper och som har stannat hemma från förvärvsarbete ska således ersättas enligt samma konstruktion som har gällt under sommaren och hösten 2020.

Stockholm den 26 januari 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.