utbyggnad av vägnätet runt Stockholm

Skriftlig fråga 2000/01:598 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-30
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2000/01:598

av Margareta Cederfelt (m) till statsrådet Mona Sahlin om utbyggnad av vägnätet runt Stockholm

Årligen rullar ca 150 000 tankbilar med olja, gasol eller bensin genom Stockholms stad. I Stockholms län körs ca 300 000 transporter med farligt gods under ett år. Det farliga godset delas in i nio klasser med varierande egenskaper såsom exempelvis explosivt, giftigt, frätande eller radioaktivt. Transporterna utgör ett "moment 22" eftersom de behövs i samhället men helst inte ska fraktas i stadsmiljö. Nya vägar byggs för att motsvara säkerhetskraven, exempelvis Södra länken med utrymningsvägar på var femtionde meter, men inte tillräckligt.

Fortfarande kvarstår många osäkra vägar för transporter av farligt gods, exempelvis Essingeleden, med arbetsplatser och bostäder i närheten. Stockholm behöver ytterligare utbyggnad av kringfartslederna för att trafikmiljön ska vara säker. Samtidigt kan inte Stockholms stad ensamt svara för finansieringen av ett vägnät för säkra transporter av farligt gods runt Stockholm.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att åstadkomma en utbyggnad av vägnätet runt Stockholm i syfte att minska transporterna med farligt gods genom Sveriges huvudstad?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:598 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:598 om utbyggnad av vägnätet runt Stockholm

Näringsminister Björn Rosengren

Margareta Cederfelt har frågat Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta för att åstadkomma en utbyggnad av vägnätet runt Stockholm i syfte att minska transporterna med farligt gods genom Sveriges huvudstad. Eftersom jag är ansvarigt statsråd för transporter och infrastruktur besvarar jag frågan.

Jag vill först säga att Stockholms kommun under lång tid aktivt har arbetat med att minska antalet platser i staden som hanterar olika typer av farligt gods. Det gäller t.ex. bensinstationer och olika typer av verkstäder som successivt omlokaliserats till stadens ytterområden.

I länet finns ett rekommenderat vägnät för transporter av farligt gods. Det har valts ut bl.a. med tanke på hur störningskänslig omgivningen skulle vara för eventuella olyckor. Eftersom det i dag i huvudsak saknas kringfartsleder i Stockholmsområdet går de rekommenderade vägarna tyvärr även i störningskänslig miljö.

Just nu byggs Södra länken, men även andra förbättringar av transportsituationen i Stockholmsregionen är angelägna. Ofta framförs kritik mot att det saknas pengar till utbyggnader. Men det finns också en brist på regional enighet om vilka tekniska eller andra lösningar som ska väljas för att åstadkomma bättre vägar eller spår. Därför har regeringen beslutat tillsätta en särskild kommitté som i nära samråd med lokala och regionala aktörer ska arbeta för en förbättring av transportsituationen i Stockholmsregionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.