Utbyggnad av järnväg

Skriftlig fråga 2009/10:581 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-26
Anmäld
2010-03-01
Besvarad
2010-03-03
Svar anmält
2010-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga

2009/10:581 Utbyggnad av järnväg

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I P1:s Morgon den 22 mars påstod statsrådet att regeringen bygger så mycket järnväg det går att göra. Banverket har redovisat andra uppgifter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga på vilka omständigheter och fakta statsrådet baserat sitt ställningstagande att regeringen bygger så mycket järnväg det går att göra?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:581 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 3 mars

Svar på fråga

2009/10:581 Utbyggnad av järnväg

Statsrådet Åsa Torstensson

Karin Svensson Smith har frågat mig på vilka omständigheter och fakta som jag baserat mitt ställningstagande att regeringen bygger så mycket järnväg som det går att göra.

Jag vill inledningsvis säga att regeringen lägger stor vikt vid att de planer för byggande av transportinfrastruktur som tas fram, däribland för järnväg, är realistiska och genomförbara. År 2008 beslutade regeringen om den så kallade närtidssatsningen vilket innebar att flera angelägna projekt inom väg och järnväg kunde tidigareläggas. Utgångspunkten för närtidssatsningen var en dialog med Vägverket och Banverket om vilka väg- och järnvägsobjekt som var så långt komna i den fysiska planeringen att de bedömdes möjliga att byggstarta 2009–2010. För att möjliggöra dessa investeringar föreslog regeringen en anslagsökning på 3,8 miljarder kronor i budgetpropositionen för 2009.

Att planera för stora infrastrukturåtgärder är en komplex och mycket tidkrävande process där många olika slags hänsyn måste tas i planeringen. Det finns därför starka skäl att se över vilka möjligheter som finns att effektivisera och därmed snabba upp den fysiska planeringen utan att äventyra rättssäkerheten och möjligheten till insyn och inflytande. Regeringen tillsatte därför i mars 2009 en parlamentarisk kommitté ledd av Bo Bylund. Kommitténs betänkande lämnas till regeringen efter sommaren 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.