utbyggnad av biogas

Skriftlig fråga 2004/05:292 av Gunnar Persson, Sven (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-08
Anmäld
2004-11-08
Besvarad
2004-11-17
Svar anmält
2004-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga 2004/05:292

av Sven Gunnar Persson (kd) till statsrådet Lena Sommestad om utbyggnad av biogas

Biogas används i ökande omfattning som förnybart fordonsbränsle. Bland de förnybara alternativen är biogas det enda standardiserade bränslet med klart redovisade utsläpp. I det kommunala arbetet med miljö- och klimatfrågor finns därför ett intresse för biogas som innebär en möjlighet att lokalt utnyttja innehållet i avfall och restprodukter.

Det finns teknik för att lösa problemet med metanläckage, som uppmärksammats i medierna. Sådan teknik tillämpas i dag, exempelvis i Borås där en stor produktionsanläggning för biogas togs i bruk för några år sedan.

Naturvårdsverket har som en följd av medieuppgifterna tydliggjort sin ståndpunkt att biogasbilar är bra för miljön. Verkets uppfattning stöds av flera olika studier, bland annat en promemoria från Miljödepartementet (Miljönytta och kostnadseffektivitet med koldioxidneutrala drivmedel, den 4 oktober 2002).

Av en rapport från miljökonsultföretaget Biomil från 2004 framgår att användningen av biogas för fordon nästan kan tiodubblas till år 2010 om befintliga utbyggnadsplaner genomförs. Det skulle innebära en biogasanvändning i fordon på en terawattimme och en reduktion av koldioxidutsläppen från vägtrafiken med 281 000 ton.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppmuntra användningen av biogas för fordonsdrift?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:292 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 2004/05:292 om utbyggnad av biogas

Miljöminister Lena Sommestad

Sven Gunnar Persson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att uppmuntra användningen av biogas för fordonsdrift.

Det finns flera fördelar med att använda biogas jämfört med bensin eller diesel. Framför allt minskar biogasen utsläppen av växthusgasen koldioxid. Dessutom används avloppsslam och hushållssopor som en resurs. Därtill minskar biogasen utsläppen av miljöfarliga kolväten, kväveoxider och sotpartiklar.

En introduktion av förnybara drivmedel är ett högt prioriterat mål för regeringen. I syfte att uppmuntra användningen av förnybara drivmedel såsom biogas, har regeringen vidtagit flera åtgärder.

Statens lokala investeringsprogram har under åren 1998-2003 bidragit med ungefär 340 miljoner kronor till investeringar i anläggningar för produktion av biogas och distribution och ungefär 150 miljoner kronor till projekt med avseende på biogas som fordonsbränsle.

Statens energimyndighet bidrar årligen med minst 50 miljoner kronor till flera olika program för utveckling av produktionsprocesser för drivmedel som etanol, metanol, dimetyleter (DME), FT-diesel, biogas och vätgas.

Vidare är biogas befriat från både koldioxidskatt och energiskatt inom ramen för regeringens skattestrategi för alternativa drivmedel (budgetpropositionen för 2004).

För att underlätta introduktionen av miljöbilar, bland andra sådana som drivs av biodrivmedel såsom etanol och biogas, finns sedan den 1 januari 2002 en tidsbegränsad möjlighet till nedsättning av förmånsvärdet för vissa typer av miljöanpassade förmånsbilar. Dessutom planerar regeringen att ge ett uppdrag till Vägverket med syfte att granska förutsättningarna för en svensk reglering som tillåter efterkonvertering av personbilar för drift med alternativa eller förnybara drivmedel.

I biodrivmedelsdirektivet (2003/30/EG) ges allmänna riktlinjer innebärande att varje medlemsland ska sätta nationella mål för introduktion av biodrivmedel utifrån referensvärden gällande för gemenskapen som helhet. Referensnivån är två procent för 2005 beräknat som andel energiinnehåll av den totala energianvändningen inom transportsektorn. Sverige tillhör de medlemsländer som har högst ambition inom detta område med ett mål för 2005 om minst tre procent (budgetpropositionen för 2005).

Regeringen tillsatte 2003 en särskild utredare med uppgift att föreslå nationella mål och strategier för en fortsatt introduktion av förnybara drivmedel mot bakgrund av biodrivmedelsdirektivets referensvärden (M 2003:89). Utredningsarbetet ska vara avslutat senast den 31 december 2004.

Sammanfattningsvis bedriver regeringen en aktiv politik för att främja biogas och andra förnybara fordonsbränslen. När det gäller biogasen är det dock viktigt att beakta, att råvarutillgångarna för produktion av biogas är begränsade även om man ser till såväl deponigas, rötning av vallgrödor som flytgödsel. Biogasutredningen (SOU 1998:157) uppskattar att biogasen skulle kunna ersätta drygt tre procent av Sveriges totala drivmedelsförbrukning. Den uppskattningen är dock omtvistad. Vidare är det viktigt att lösa problemet med läckage av metan vid utvinning och förädling av gasen. Metan har en växthuseffekt som beräknas vara 21 gånger högre än koldioxid.

För att uppfylla Sveriges åtagande under Kyotoprotokollet och det nationella klimatmålet är det helt nödvändigt att transportsektorn ökar användningen av alternativa drivmedel. Jag kommer aktivt att driva på att så sker både nationellt och på EU-nivå.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.