Till innehåll på sidan

utbildningsnivån för personal inom äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2003/04:875 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-10
Anmäld
2004-03-10
Besvarad
2004-03-17
Svar anmält
2004-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2003/04:875

av Solveig Hellquist (fp) till socialminister Lars Engqvist om utbildningsnivån för personal inom äldreomsorgen

För några dagar sedan kom en rapport från Socialstyrelsen Vård och omsorg om äldre. Av den framgår att andelen vård- och omsorgspersonal som har vård- och omsorgsinriktad grundutbildning är i dag knappt 60 procent, enligt en enkätundersökning våren 2003 som presenteras i rapporten.

Jag vill fråga statsrådet:

Vilka åtgärder tänker socialministern vidta för att höja utbildningsnivån och därmed också statusen i yrket och kvaliteten i verksamheten hos de övriga 40 procenten?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:875 besvarad av

den 17 mars

Svar på fråga 2003/04:875 om utbildningsnivån för personal inom äldreomsorgen

Socialminister Lars Engqvist

Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att höja utbildningsnivån hos de 40 % av vård- och omsorgspersonalen som inte har en vård- och omsorgsinriktad grundutbildning och därmed höja statusen i yrket och kvaliteten i verksamheten.

En av de absolut viktigaste framtidsfrågorna inom äldreomsorgen är att det finns tillräckligt med personal och personal med rätt kompetens.

Regering och riksdag har under senare år genomfört flera satsningar inom utbildningsområdet. Staten har ett ansvar för dimensioneringen av vissa högre utbildningar, bland annat har antalet platser på sjuksköterskeutbildningen och läkarutbildningen utökats. Vidare har staten från och med den 1 januari 2002 övertagit huvudmannaskapet för landstingens vårdutbildningar vilket förbättrat förutsättningarna för att anpassa dimensioneringen av dessa utbildningar. Satsningar görs också på att underlätta för personer med utländsk utbildning inom vård och omsorg. Verksamheten inom vård och omsorg ställer också allt högre krav på bland annat arbetsledarfunktionen. Högskoleverket har regeringens uppdrag att se över den sociala omvårdnadsutbildningen och socionomutbildningen. Rapporten Social omsorgsutbildning och socionomutbildning (2003:29 R) remissbehandlas för närvarande. Staten har också sedan 1997 tillfört kommunsektorn ca 25 miljarder kronor i utökade statsbidrag för bland annat vård- och omsorgsändamål.

Regeringen har gett tio statliga myndigheter med Socialstyrelsen i en samordnande roll, i uppdrag att utarbeta en gemensam plan för kompetensförsörjning inom kommunernas vård och omsorg om äldre och personer med funktionshinder. Planen ska redovisas senast den 31 maj 2004.

Jag har tagit initiativ till ett program för utveckling av äldreomsorgen för att åstadkomma en god vård och omsorg för äldre personer där en viktig punkt är kompetensförsörjningen i framtiden. Diskussioner förs nu med företrädare för Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet bland annat om åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen i framtiden. De tio myndigheternas förslag till nationell strategi kommer att ligga till grund för gemensamma insatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.