utbildning i sjukvårdssvenska

Skriftlig fråga 1998/99:874 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-27
Besvarad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:874 av Marianne Samuelsson (mp) till näringsministern om utbildning i sjukvårdssvenska

den 27 augusti

 

Enligt uppgifter i Dagens Eko tänker länsarbetsnämnderna för att spara pengar dra ned på platserna i de planerade kurserna i sjukvårdssvenska. Att spara på dessa utbildningsplatser kan snarare bli fråga om ökade samhällskostnader då behovet av kompetent vårdpersonal är stort.

Med anledning av de framkomna uppgifterna vill jag fråga näringsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att invandrare med utländsk läkar-/ sjuksköterskeutbildning skall kunna få svensk läkar-/sjuksköterskelegitimation?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:874 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:874 om utbildning i sjukvårdssvenska
    Näringsminister Björn Rosengren

den 8 september

 

Marianne Samuelsson har med anledning av ett inslag i Dagens Eko, frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att invandrare med utländsk läkar-/sjuksköterskeutbildning skall kunna få svensk läkar-/sjuksköterskelegitimation.

Ansvaret för att utländska läkare respektive sjuksköterskor skall kunna få svensk läkarlegitimation ligger på Socialstyrelsen. Eftersom det är angeläget att invandrares kompetens tas till vara på arbetsmarknaden liksom att behoven av vårdpersonal täcks så anordnar AMV utbildningar i bl.a. sjukvårdssvenska.

I Ekosändningen framkom uppgifter om att länsarbetsnämnden på grund av brist på arbetsmarknadsmedel dragit ned på platser i planerade kurser i sjukvårdssvenska för invandrare. Den uppgiften om Stockholm stämmer inte riktigt, utan antalet utbildningsplatser i sjukvårdssvenska fullföljs enligt plan. Däremot har det hänt att personer som utan arbetsförmedlingens vetskap påbörjat kurs i sjukvårdssvenska upphandlad av Socialstyrelsen inte fått utbildningsbidrag från arbetsförmedlingen.

Vidare har t.ex. Länsarbetsnämnden i Uppsala infört en ordning där de lokala arbetsförmedlingarna varit tvungna att ansöka hos länsarbetsnämnden om att erhålla medel till att upphandla utbildningar, på så sätt har länsarbetsnämnderna haft möjlighet att se till att de mest prioriterade kurserna har blivit av. Några kurser i sjukvårdssvenska har ännu inte ställts in i Uppsala län som påstods i inslaget.

Jag delar Marianne Samuelssons uppfattning att det är angeläget att ta till vara den kompetens och arbetsvilja som finns hos arbetslösa invandrare. Det gäller inte minst bland de som har en utländsk utbildning inom vårdområdet om vi skall få bukt med den arbetskraftsbrist som råder inom delar av vården.

Regeringen har därför under våren fattat beslut om att stödja ett projekt som hjälper utländska läkare att erhålla svensk läkarlegitimation. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Länsarbetsnämnden i Stockholm som skräddarsyr en utbildning/praktik och läkarbehörighetsprov för läkare. Den första kursomgången i detta projekt startar nu i oktober.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.