utbildning av lärare i teckenspråk

Skriftlig fråga 2000/01:1692 av Hietala Nordlund, Barbro (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-17
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Fråga 2000/01:1692

av Barbro Hietala Nordlund (s) till utbildningsminister Thomas Östros om utbildning av lärare i teckenspråk

Behovet av teckenspråksutbildade lärare är stort. Inom ungdomsskolan saknas många behöriga lärare i teckenspråk.

Västanviks folkhögskola bedriver en uppskattad ettårig utbildning, som inte ger behörighet för undervisning inom skolan. Högskolan Dalarna och Västanviks folkhögskola vill utveckla ett samarbete, där högskolans formella rätt att utfärda lärarexamen kombineras med den gedigna teckenspråkskompetens, som finns vid dels Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet, dels på Västanviks folkhögskola. Lärarutbildningspropositionen (1999/2000:135) konstaterar att "utbildning till lärare i teckenspråk för hörande ryms inom den nya lärarutbildningen". I propositionen anges att Utbildningsdepartementet avser att "pröva frågan huruvida särskilda uppdrag till ett antal lärosäten att anordna sådan utbildning behövs". Enligt uppgift har något särskilt uppdrag inte givits utan det står varje högskola fritt att på eget initiativ starta sådan utbildning. Frågan har diskuterats och utretts i 20 år. Det är på tiden att utbildningen får en mer strukturerad form. Riksdagen har uttalat stöd för att teckenspråkets ställning ska stärkas. Kvalitets- och kompetenskraven är viktiga i sammanhanget varför frågan om särskilt uppdrag till Högskolan Dalarna skulle ta till vara de unika samarbetsmöjligheter som initierats med Västanviks unika teckenspråkiga vuxenutbildningsmiljö.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa behovet av lärarutbildning i teckenspråket?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1692 besvarad av

den 26 september

Svar på fråga 2000/01:1692 om utbildning av lärare i teckenspråk

Utbildningsminister Thomas Östros

Barbro Hietala Nordlund har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa behovet av lärarutbildning i teckenspråk.

Barbro Hietala Nordlund ställer sin fråga mot bakgrund av ungdomsskolans behov av lärare i teckenspråk samt den av regeringen i propositionen En förnyad lärarutbildning (1999/2000:135, bet. 2000/01:UbU3, rskr. 2000/01:5) aviserade avsikten att pröva frågan huruvida särskilda uppdrag att anordna utbildningar för lärare i teckenspråk ska ges eller ej. Barbro Hietala Nordlund uppger också att intresse finns att anordna en sådan utbildning vid Högskolan Dalarna.

I den nya lärarutbildningens struktur ryms teckenspråk som en inriktning. Mot bakgrund av att den nya lärarutbildningen på allvar startar i höst vet vi ännu inte vilka antagningar som slutligt har gjorts till kurser i teckenspråk. Totalt sett har den nya lärarutbildningen inneburit att antagningen har ökat med drygt 20 %.

Som frågeställaren uppger har Stockholms universitet utvecklat teckenspråksämnet liksom också Örebro universitet. Enligt uppgift startar Malmö högskola en lärarutbildning i teckenspråk i höst.

I den uppföljning av hur lärosätena arbetar med genomförandet av lärarutbildningsreformen kommer frågan om utbildning av lärare i teckenspråk att uppmärksammas.

I den nyligen lagda budgetpropositionen för år 2002 föreslår regeringen ett utbildningsprogram för lärare benämnt Särskilda lärarutbildningar, SÄL, vilket ska pågå under åren 2002@2006. Regeringen betonar i propositionstexten för SÄL vikten av att särskilt uppmärksamma behovet av lärare i teckenspråk.

I budgetpropositionen föreslås vidare för att bl.a. stärka teckenspråkets ställning att Örebro universitet tilldelas 1 miljon kronor för att utveckla en teckenspråkig miljö för sina döva och hörselskadade studenter.

Mot bakgrund av ovanstående och inför uppföljningen av lärarutbildningsreformen avvaktar jag med att vidtaga ytterligare åtgärder på området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.