utbildning av idrottsledare

Skriftlig fråga 2000/01:366 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-07
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2000/01:366

av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Ulrica Messing om utbildning av idrottsledare

Folkhälsokommittén konstaterar att ohälsan kostar samhället omkring 300 miljarder om året. Kommittén slår fast att det är ett tydligt samband mellan omfattningen av fysisk aktivitet och hälsotillstånd. Man konstaterar också att "hälften av alla barn och ungdomar är med i idrottsrörelsen". Dessutom är det många vuxna som motionerar i föreningsregi. För alla dessa motionärer behövs det många ledare. Det finns i dag ca 170 000 ideella idrottsledare. Hur mycket samhället tjänar i förebyggande av ohälsa genom deras engagemang är omöjligt att räkna ut. Trots deras insats behöver fler ledare utbildas och de ideella ledare som finns i dag behöver möjlighet till fortbildning.

Nu har dock Folkbildningsrådet beslutat att frysa studieförbundens bidrag fram till i första hand 2003, för att sedan kanske förlängas till 2006. Detta är bra för de stora etablerade studieförbunden, men för SISU, som är ett relativt nytt studieförbund i ett växande skede, innebär det att det äventyrar mycket av den fortsatta expansionen av idrottsrörelsens utbildningsverksamhet.

Frysningen berövar idrotten möjlighet till att utbilda fler idrottsledare som kan göra insatser för att förbättra folkhälsan. Folkhälsokommittén har sagt i sitt betänkande att folkrörelser och föreningar förutses medverka för att nå folkhälsomålen. Dessvärre har Folkbildningsrådet satt käppar i hjulen för möjligheten att nå dessa mål genom att frysa studieförbundens statsbidrag.

Min fråga till idrottsministern:

Vad avser idrottsministern göra för att garantera möjligheten till att utbilda ideella idrottsledare?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:366 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2000/01:366 om utbildning av idrottsledare

Statsrådet Ulrica Messing

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att göra för att garantera möjligheten till att utbilda ideella idrottsledare.

Den svenska idrottsmodellen bygger i stor utsträckning på de ideella ledarnas frivilliga engagemang. Ungefär 600 000 personer beräknas ha ett eller flera ledaruppdrag inom den svenska idrottsrörelsen. De verkar i styrelser på olika nivåer, som tränare, ungdomsledare, funktionärer, lagledare m.m. Det stora flertalet ledare utför sin ledargärning helt utan ersättning.

Att vara ledare ställer krav på utbildning för att man ska utvecklas i sin ledargärning. Detta måste i allmänhet ske under fritid i konkurrens med många andra åligganden. Trots detta genomgår över 200 000 ledare årligen någon form av utbildning för att bli bättre ledare och för att kunna utveckla sina föreningar.

Idrottsrörelsen arbetar aktivt för att stärka samspelet mellan den frivilliga ledarutbildningen och den yrkesmässiga vid universitet och högskolor med idrottsanknuten utbildning. Regionala utvecklingscentrum och idrottsgymnasier är även miljöer där ny kunskap utvecklas. Regeringen avser att ytterligare stärka ledareutbildningen genom att ge Riksidrottsförbundet ökade resurser att i samverkan med SISU Idrottsutbildarna genomföra ökade insatser med syfte att stärka ungdomars vilja och möjligheter att verka som idrottsledare. Dessutom kan dessa insatser bidra till att stärka den lokala utvecklingskraften i främst regionalpolitiskt prioriterade områden i vårt land.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.