Till innehåll på sidan

utbildning av civilpliktiga brandmän

Skriftlig fråga 2003/04:1102 av Kristiansson Karlstedt, Kerstin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2004-04-21
Inlämnad
2004-04-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-29
Svar anmält
2004-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2003/04:1102

av Kerstin Kristiansson Karlstedt (s) till försvarsminister Leni Björklund om utbildning av civilpliktiga brandmän

Räddningsverkets skola för utbildning av brandmän på Sandö i Kramfors kommun i Västernorrland och i Skövde har utbildning för civilpliktiga brandmän från hela landet. Det har under senare tid spekulerats kring att denna verksamhet eventuellt ska försvinna.

På Sandö är en stor del av hela skolans kärnverksamhet uppbyggd kring utbildningen av civilpliktiga brandmän. Dessa fyller en viktig funktion för att bemöta de civila hot och faror som kan uppstå i vårt samhälle. Dessa bör mötas av civila insatser, ej militära. Om utbildningen av civilpliktiga brandmän lades ned skulle det, förutom funktionsbehovet, betyda att ett antal jobb skulle försvinna och det i en bygd som behöver fler, inte färre, arbetstillfällen.

Vad avser ministern att göra för att utbildningen av civilpliktiga brandmän får fortsätta vid räddningsskolan i Sandö?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1102 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2003/04:1102 om utbildning av civilpliktiga brandmän

Försvarsminister Leni Björklund

Kerstin Kristiansson Karlstedt har frågat mig vad jag avser att göra för att utbildningen av civilpliktiga brandmän får fortsätta vid räddningsskolan i Sandö och i Skövde.

Totalförsvarets behov av personal tryggas genom totalförsvarsplikten. Totalförsvaret är den verksamhet som behöv för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvarsplikten kan fullgöras genom värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt. Civilplikten fullgörs i de verksamheter inom totalförsvaret som regeringen föreskriver. För närvarande genomförs grundutbildning med civilplikt för krigsplacering inom elberedskapen, kommunal räddningstjänst och polisen. De civilpliktiga kompletterar redan befintliga strukturer inom det civila försvaret, vilket kan jämföras med värnpliktiga som till stor del utgör bemanningen av krigsförband inom Försvarsmakten. För värnplikt och civilplikt ska, enligt lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt, det antal totalförsvarspliktiga skrivas in som i krig behövs i Försvarsmakten och det civila försvaret eller för Försvarsmaktens fredstida beredskap.

Krisberedskapsmyndigheten har i en rapport till regeringen den 1 mars 2004 redovisat myndighetens uppfattning att den kunskap som i dag har byggts upp inom ramen för utbildning av civilpliktiga inte behöver vidmakthållas i nuvarande omfattning. Behovet av civilpliktig personal för det civila försvaret bedöms vara obefintligt i nuvarande säkerhetspolitiska läge. I rapporten föreslås att utformningen och förutsättningarna för de förstärkningsresurser som kan behövas vid svåra påfrestningar på samhället i fred ska utredas ytterligare av Krisberedskapsmyndigheten tillsammans med andra berörda aktörer. Syftet ska vara att visa om och vilket behov det finns av förstärkningsresurser inom polis, akutsjukvård, räddningstjänst och inom reparationsfunktioner (för till exempel elnätet).

Regeringen kommer i höst att till riksdagen lämna en försvarspolitisk proposition. Avsikten är att i den propositionen behandla frågan om civilpliktsutbildningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.