Till innehåll på sidan

Utbildning av besiktningsveterinärer inom Livsmedelsverket

Skriftlig fråga 2020/21:2320 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-24
Överlämnad
2021-03-25
Anmäld
2021-03-26
Sista svarsdatum
2021-03-31
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det behövs fler åtgärder för att förebygga att djur utsätts för onödigt lidande. Moderaterna har i riksdagen lagt fram flera förslag på åtgärder som kan leda oss framåt på den vägen. Det finns många delar som vi på allvar behöver ta tag i för att skydda våra djur från onödigt lidande. Men vi vill också poängtera att vi självklart fortfarande vill se ett livskraftigt lantbruk som producerar såväl kött som spannmål. Däremot hoppas vi slippa se fler rapporter om djurplågeri.

För att motverka att djur lider på olika sätt vill vi att det snarast införs en ny brottsrubricering för grovt djurplågeri. Den som döms för djurplågeri i dag får oftast bara dagsböter eller villkorlig dom. Men vid systematiska och grova kränkningar måste straffet skärpas. Grovt djurplågeri ska alltid leda till fängelse. Det skickar en tydlig signal om att samhället ser allvarligt på djurplågeri.

Vi vill också få till fler oanmälda kontroller på slakterier. Kontroller på slakterier är anmälda eller oanmälda. För att kontrollerna ska bli mer effektiva behöver antalet oanmälda kontroller öka. Moderaterna vill också skjuta till pengar till Livsmedelsverket för att utbilda besiktningsveterinärer så att bedömningen blir mer enhetlig och rättvis i hela landet.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att oanmälda kontroller på småskaliga slakterier ska öka?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2320 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01059 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2320 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Utbildning av besiktningsveterinärer inom Livsmedelsverket

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att oanmälda kontroller på småskaliga slakterier ska öka.

I Sverige finns ungefär 200 slakterier, varav 74 stycken är vilthanterings-anläggningar. På slakterierna finns officiella veterinärer anställda av Livsmedelsverket som besiktar djuren före och efter slakt, men det är slakteriets storlek som avgör om en officiell veterinär alltid finns på plats eller bara under delar av dagen.

På alla slakterier utför de officiella veterinärerna även djurskyddskontroller, dessa kan vara planerade eller händelsestyrda och omfattar bl.a. hantering av djur, hållande och skötsel samt bedövning och avlivning. De officiella veterinärerna kan i akuta situationer fatta nödvändiga beslut för att förhindra djurlidande, t.ex. att förbjuda slakt eller besluta om omedelbar avlivning av djur. Precis som för andra verksamheter med djur har även länsstyrelserna till uppgift att utföra kontroller över djurskyddet på slakterierna. Både Livsmedelsverkets och länsstyrelsernas kontroller kan vara antingen föranmälda eller oanmälda beroende på kontrollens syfte. Det är upp till myndigheten att, utifrån vilken kontroll det är, bestämma om kontrollen ska föranmälas.

Statens jordbruksverk har, i rollen som samordnande myndighet, också en viktig funktion i djurskyddsarbetet. En del i det arbetet är att ta fram vägledningar och checklistor till kontrollmyndigheterna, så att bedömningarna blir korrekta och lika över hela landet.

För att se till att vi har effektiva och ändamålsenliga sanktioner vid brott mot djur, har regeringen givit en särskild utredare i uppdrag att bl.a. se över straffskalorna vid sådana brott. Den särskilda utredaren överlämnade sitt betänkande till regeringen i februari 2020. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en proposition under 2021.

Stockholm den 14 april 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.