Utbetalningarna från a-kassorna

Skriftlig fråga 2008/09:1065 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-26
Besvarad
2009-07-07
Besvarad
2009-07-10
Anmäld
2009-08-13
Svar anmält
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2008/09:1065 Utbetalningarna från a-kassorna

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Flera arbetslöshetskassor har långa handläggningstider på grund av den höga arbetslösheten och många får vänta länge innan de får sin ersättning. Vissa a-kassor har upp till tre månaders väntetid, enligt uppgifter som bekräftats av A-kassornas samorganisation.

De långa väntetiderna beror förstås på att uppsägningarna ökat dramatiskt på svensk arbetsmarknad. Detta leder i sin tur till en kraftigt ökad arbetsbelastning för a-kassorna för vilken man inte har resurser att möta.

A-kassornas personal drabbas naturligtvis av detta. Men än värre är det för de arbetslösa personer som inte har tillräckligt med pengar för att klara utgifter och uppehälle. Samtidigt meddelar allt fler kassor att de måste höja medlemmarnas avgift till a-kassorna för att klara sina åtaganden och månatliga inbetalningar till staten.

A-kassornas situation är således ytterst ansträngd och mot den bakgrunden vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att sätta in för att stärka a-kassornas möjlighet att ge rimlig service åt arbetslösa som är berättigade till arbetslöshetsersättning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1065 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 7 juli

Svar på fråga

2008/09:1065 Utbetalningarna från a-kassorna

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ulf Holm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att sätta in för att stärka arbetslöshetskassornas möjligheter att ge rimlig service åt arbetslösa som är berättigade till arbetslöshetsersättning. Ulf Holm menar att arbetslöshetskassornas långa handläggningstider och ansträngda situation drabbar kassornas personal och de arbetslösa som inte har tillräckligt med pengar att klara sig.

Jag vill börja med att konstatera att det inte är alla arbetslöshetskassor som har en ansträngd situation med långa handläggningstider som följd. Enligt uppgifter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) gäller detta främst två kassor; Alfakassan och Elektrikernas arbetslöshetskassa.

IAF är den myndighet som utövar tillsyn över arbetslöshetskassorna och att dessa tillämpar ersättningsreglerna korrekt, så att de arbetssökande behandlas rättssäkert. I takt med att Alfakassan upplevt en ökad belastning av ansökningar om ersättning enligt grundförsäkringen har IAF haft överläggningar med Alfakassan; dessa har resulterat i en handlingsplan med krav på åtgärder för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna. Som en följd av detta har Alfakassan utökat antalet handläggare och skapat nya och bättre handläggningsrutiner. Alfakassan förser fortlöpande IAF med information om hur handlingsplanen fortskrider. IAF avrapporterar, i sin tur, utvecklingen till regeringen.

Alfakassan har tagit situationen på stort allvar och enligt uppgifter från IAF finns ingen anledning att misstänka att Alfakassan har en ineffektiv ärendehantering. Däremot är det naturligt att det kan ta en tid innan personalförstärkningar och övriga åtgärder resulterar i full produktivitet och därmed kortare handläggningstider.

Vad avser Elektrikernas arbetslöshetskassa har denna känt av den vikande konjunkturen mer påtagligt än många andra kassor; samtidigt är detta en liten kassa som på grund av tillfälliga personalproblem råkat ut för långa handläggningstider. Kassans personalsituationen är nu löst.

IAF redovisar sedan en tid tillbaka, på sin hemsida, statistik över arbetslöshetskassornas genomströmningstid. Här kan enskilda ta del av hur lång tid det tar för olika arbetslöshetskassor att fatta beslut om, och betala ut, ersättningen. Genomströmningstiden påverkas även av hur snabbt den enskilde skickar ett fullständigt underlag till arbetslöshetskassan.

Jag vill avslutningsvis nämna att det nu finns förutsättningar för en jämnare arbetsbelastning mellan kassorna. Orsaken är att det sedan den 1 juli 2009, då den så kallade 17-timmarsregeln i inträdesvillkoret avskaffades, är enklare för den enskilde att bli medlem i en arbetslöshetskassa.

Mot bakgrund av ovanstående avser jag inte att vidta några åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.