Utbetalningar av läxhjälpsbidrag

Skriftlig fråga 2020/21:3149 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-08
Överlämnad
2021-06-09
Anmäld
2021-06-10
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Drygt 1,1 miljon kronor, eller närmare bestämt 1 119 634 kronor i skattebidrag från Skolverket, beviljades i april i år till en påstådd somalisk förening (”Rajo”) i syfte att ordna läxhjälp åt skolbarn i Nynäshamn för år 2021. Av dessa skulle 116 040 kronor gå till hyra av egna lokaler, trots att deras så kallade verksamhet påstås bedrivas i ABF:s lokaler, men även här visar det sig att ABF:s lokalansvarige inte ens känner till nämnda förening.

Efter att nyhetskanalen Riks granskat och lyft fram detta visar det sig att nära på samtliga personer bakom föreningen Rajo är påhittade, och ordföranden existerar över huvud taget inte – bilderna på henne och övriga påstådda styrelsemedlemmar är stulna från sociala medier och nyhetsartiklar eller är arkivbilder. Faktum är att bara en person i föreningen visar sig existera, nämligen den 33-årige vice ordföranden.

Det är dock inte det enda avslöjandet om hur skattepengar avsedda för läxhjälp har slussats till annan verksamhet. Stiftelsen Doku har genom en gedigen granskning visat att Skolverket har beviljat bidragspengar till en salafistisk koranskola i Malmö. Salafistiska organisationer står som bekant långt ifrån den gängse synen på demokrati, jämställdhet och de fundamentala fri- och rättigheter som vi har i vårt land. Därtill vet vi att skolan i fråga hyst salafistiska predikanter samt att det i dessa sammanhang förekommer antisemitism, hat mot shiamuslimer och andra minoriteter, terrorhyllningar, en undermålig kvinnosyn och grov homofobi. Vidare önskar dessa strömmingar på intet sätt verka för integration utan ser tvärtom e vårt samhälle som ont, och något att distansera sig ifrån.

I denna visar det sig att enbart 6 av de 142 sökande organisationer i år har fått avslag på ansökan om läxhjälpsbidrag – bland de godkända finns även andra grupper som uppenbart främjar olika former av extremism (exempelvis palestinska Grupp 194 och somaliska Röda havet). Dessa fakta pekar på hur lättvindigt pengar i dag betalas ut från Skolverket. Oavsett om det handlar om solklara bedrägerifall, som med den påhittade somaliska föreningen Rajo, eller om att pengar slussas till extremister är det uppenbart att det krävs rejäla förändringar av Skolverkets rutiner kring bidragsutbetalningar och granskningen av dessa. Bara under 2021 har Skolverket fått 60 miljoner att fördela – pengar som i stor utsträckning alltså går till rent skadliga projekt eller inga projekt alls.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern vidta några åtgärder för att säkerställa att det finns rutiner vid Skolverket för att bidragsutbetalningar till läxhjälpsstöd går till legitima organisationer, och ser ministern något behov av skärpt granskning?​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3149 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02929 U2021/02954 U2021/02980 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3112 av Kristina Axén Olin (M)
Skolverkets bidrag till ideella läxhjälpsföreningar, fråga 2020/21:3135 av Christian Carlsson (KD) Skolverkets utbetalningar av läxhjälpsbidrag och fråga 2020/21:3149 av Markus Wiechel (SD) Utbetalningar av läxhjälpsbidrag

Kristina Axén Olin har frågat mig hur jag och regeringen avser att följa upp att läxhjälpsbidraget används till det avsedda ändamålet, om föreningarna som mottager bidrag kontrolleras gentemot andra register och hur beviljandeprocesserna ser ut. Christian Carlsson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att säkerställa att det finns rutiner vid Skolverket för att motverka felaktiga utbetalningar av läxhjälpsbidrag. Markus Wiechel har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa att det finns rutiner vid Skolverket för att bidragsutbetalningar till läxhjälpsstöd går till legitima organisationer, och om jag ser något behov av skärpt granskning.

Av förordningen (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid framgår att bidraget ska gå till kostnader för frivilligt anordnande av hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid till elever. Statsbidraget får lämnas till den som är huvudman för grundskola, grundsärskola, sameskola eller specialskola samt till en ideell förening som arbetar med att ge hjälp med läxor eller annat skolarbete. Av förordningen för statsbidraget framgår tydligt att ideella föreningar som beviljas statsbidrag för läxhjälp i sin verksamhet ska respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet, förbud mot diskriminering och respekt för alla människors lika värde och rättigheter.

Enligt förordningen ska Statens skolverk besluta och fördela statsbidraget till sökande som uppfyller förutsättningarna för att få bidraget. Den som har tagit emot statsbidraget är skyldig att redovisa till Skolverket hur medlen har använts och lämna de uppgifter som Skolverket begär. När det gäller ideella föreningar ska dessutom en revisor granska den ekonomiska redovisningen och redogöra för sina iakttagelser i ett intyg som bifogas redovisningen. Redovisningen för bidragsåret 2020 lämnades in till Skolverket under perioden 1 april–3 maj 2021 från de ideella föreningarna. Skolverket kan kräva återbetalning av bidraget bl.a. om oriktiga uppgifter lämnats så att bidraget lämnats felaktigt eller med för högt belopp eller bidraget inte har använts för det ändamål som det beviljades för.

Enligt förordningen (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk ska myndigheten följa upp och utvärdera de statliga stöd och bidrag som myndigheten administrerar. Statsbidraget för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid är ett av de bidrag som myndigheten ska följa upp och utvärdera.

Regeringen följer myndighetens arbete och är beredd att vidta åtgärder om så behövs. De medel som är avsatta för bidraget ska gå till att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande och bidra till en ökad likvärdighet. Inte ett öre ska gå till radikalisering och extremism.

Stockholm den 16 juni 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.