USA och de mänskliga rättigheterna

Skriftlig fråga 2019/20:1511 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-04
Överlämnad
2020-06-05
Anmäld
2020-06-08
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Att utsättas för våld utgör en allvarlig kränkning och hindrar både människors och samhällens utveckling. Folkrätten och de mänskliga rättigheterna ålägger därför stater att skydda rätten till liv, frihet och personlig säkerhet. Rättsstatens principer måste alltid råda i mötet mellan den enskilda människan och det offentliga.

FN:s generalförsamling antog 1948 den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. I den allmänna förklaringens inledning slås det fast att de mänskliga rättigheterna skyddas genom rättsstatens principer. Den allmänna förklaringen har stått som utgångspunkt för FN:s konventioner från 1966 om de medborgerliga och politiska respektive de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna samt för såväl FN:s specialkonventioner som de regionala konventionerna om mänskliga rättigheter.

De mänskliga rättigheterna är universella, odelbara och ömsesidigt samverkande. Detta innebär att de mänskliga rättigheterna gäller lika för alla människor och ska tolkas på samma sätt i alla länder, och de medborgerliga, politiska, ekonomiska och sociala rättigheterna är lika viktiga. Ingen regering kan hävda särskilda förhållanden som ursäkt för att kränka de mänskliga rättigheterna. Rättsstatens principer gäller även inom EU, och EU är en central aktör i det globala arbete som rör mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

När polis brukar våld mot medborgare i ett land väcker detta starka reaktioner även i andra länder. Mänskliga rättigheter gäller även när polis agerar. Det är också en del av rättsstatens principer. Händelseutvecklingen när amerikanen Georg Floyd brutalt dödades vid ett ingripande av polisen upprör. Många har följt utvecklingen och uttrycker förtvivlan och förfäran. Händelseutvecklingen väcker starka reaktioner bland medborgare över hela världen, inom EU och i Sverige.

Öppna demokratiska samhällen är en förutsättning för att skapa och garantera frihet för den enskilda individen. Utrikespolitiken bör stärka de krafter som i olika länder står mot den auktoritära maktens anspråk och hävda den enskilda människans frihet och värdighet.

Sverige och EU har möjligheter att påverka sin omvärld, och frågan om mänskliga rättigheter och demokrati bör alltid stå i fokus.

The American Civil Liberties Union kräver en oberoende och transparent utredning av fallet Georg Floyd som miste livet i polisingripandet. De har uppmärksammat andra tidigare fall där afroamerikaner specifikt har mist livet vid polisingripanden. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta i Sverige och inom ramen för EU:s gemensamma utrikespolitik vad gäller det gemensamma intresset för USA, EU och Sverige att upprätthålla de mänskliga rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1511 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1511 av Nina Lundström (L)
USA och de mänskliga rättigheterna

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta i Sverige och inom ramen för EU:s gemensamma utrikespolitik vad gäller det gemensamma intresset för USA, EU och Sverige att upprätthålla de mänskliga rättigheterna.

Yttrandefrihet och mötesfrihet är grundförutsättningar för demokrati, liksom fria och oberoende medier. Statens våldsmonopol behöver alltid användas med återhållsamhet och proportionalitet. Regeringen förutsätter att händelseutvecklingen kring Georg Floyds död grundligt utreds och hanteras av det amerikanska rättsväsendet.

Sverige är ett av få länder som regelbundet gör en offentlig översyn av situationen vad gäller mänskliga rättigheter i olika länder. Även USA ger ut sådana rapporter. Vartannat år ger Sveriges regering ut en rapport om situationen för mänskliga rättigheter i USA. Rapporten delges även amerikanska företrädare. Det är inte alltid välkommet med extern kritik, men formerna för Sveriges MR-rapporter möjliggör för sådan att ske, regelbundet och odramatiskt. Det är ett viktigt verktyg och ett vi värnar.

Rasism känner inga nationsgränser. Den måste bekämpas av oss alla, på hemmaplan liksom genom våra gemensamma internationella organisationer. Varje land har sin historia och sina utmaningar och därmed sin resa att göra. Sätten att angripa problemen kommer att skilja sig från en plats till en annan. I demokratier är det medborgarna som utkräver ansvar från dem som bestämmer. När kabinettssekreteraren nyligen träffade den amerikanske ambassadören talade de bland annat om den senaste tidens händelser i USA.

Utöver direkt dialog med amerikanska företrädare i Washington D.C. såväl som i Stockholm arbetar regeringen också genom EU, OSSE och andra gemensamma internationella organisationer för att främja icke-diskriminering och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Sverige ställer sig bakom det uttalande som 16 av EU:s medlemsländer gjorde inom ramen för OSSE och vi stödjer helhjärtat uttalandet från FN:s generalsekreterare med anledning av protesterna i USA, i vilket han manar till återhållsamhet och satsningar på ökad social sammanhållning, understryker mångfald som en tillgång och tydligt tar avstånd från rasism.

Tillsammans med övriga EU-länder markerar vi exempelvis mot användandet av dödsstraff i alla dess former och tillsammans med likatänkande värnar vi den internationella brottmålsdomstolen samt tillgången till laglig och säker abort för kvinnor, oberoende var de bor. Dessa är bara några exempel på frågor vi reser med företrädare för den amerikanska administrationen.

Stockholm den 17 juni 2020

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.