ursprungsmärkning av kött

Skriftlig fråga 1999/2000:43 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-07
Anmäld
1999-10-12
Besvarad
1999-10-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga 1999/2000:43

av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Leif Pagrotsky om ursprungsmärkning av kött

Med andledning av att frågan om ursprungsmärkning av kött skall diskuteras inom EU har en diskussion uppkommit om huruvida detta är nödvändigt eller inte, bl a med hänvisning till en ev prishöjning samt att "de svenska konsumenterna inte ens mitt under galna ko-epidemin verkade visa minsta oro över nötköttets kvalitet". Jag finner det fullständigt horribelt att ifrågasätta att vi äntligen skulle få regler som gav konsumenterna bättre information för att göra rationella och genomtänka val.

Min fråga till statsrådet är följande:

På vilket sätt avser regeringen agera i denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:43 besvarad av

den 13 oktober

Svar på fråga 1999/2000:43 om ursprungsmärkning av kött

Jordbruksminister Margareta Winberg

Birger Schlaug har ställt en fråga till statsrådet Pagrotsky om ursprungsmärkning av kött. Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att det är jag som skall besvara frågan.

Det är ett fundamentalt krav att som konsument kunna äta utan att riskera sin hälsa. Det är också mycket viktigt att som konsument kunna känna sig trygg med de produkter som erbjuds på marknaden. Härvid är information en förutsättning och då företrädesvis genom märkning.

Enligt min uppfattning skall konsumenterna inte vara beroende av producenternas välvilja. Därför bör märkningsregler i princip vara obligatoriska. Den köttmärkning som infördes år 1995 genom en branschöverenskommelse kunde inte vara annat än frivillig då EG:s regelverk inte tillät nationell ursprungsmärkning eftersom detta stred mot principen om den fria inre marknaden.

I anslutning till BSE-krisen infördes gemensamma regler för en frivillig ursprungsmärkning. Ministerrådet skall senare i höst ta ställning till om denna ursprungsmärkning skall bli obligatorisk. Nu har från branschen framförts önskemål om att denna märkning skall vara fortsatt frivillig. Branschen anser också att märkningen enligt nuvarande system är alltför krånglig och kostsam.

Jag tror att det finns en vilja hos svenska producenter att berätta för konsumenterna att det är svenska produkter man saluför. Samtidigt inser jag att denna vilja att informera kanske inte är lika stark hos samtliga leverantörer inom EU. Jag anser därför att konsumenternas intressen bäst tillgodoses genom ett obligatoriskt system.

Jag tycker därför att branschen i Sverige om inte annat med hänsyn till sin trovärdighet borde lägga sin kraft på att delta i en konstruktiv diskussion om hur ett obligatoriskt system skulle vara utformat i stället för att förkasta principen om ett obligatoriskt system till förmån för ett frivilligt.

Min avsikt är att verka för ett obligatoriskt system som inte är alltför krångligt eller kostsamt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.