upprustningen i Latinamerika

Skriftlig fråga 1997/98:314 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-14
Anmäld
1998-01-19
Besvarad
1998-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:314 av Eva Zetterberg (v) till statsministern om upprustningen i Latinamerika

Chile har övervunnit diktaturen men demokratin är bräcklig. I Chile har militären fortfarande ett avgörande inflytande på den politiska utvecklingen. Chiles blodbesudlade diktator är fortfarande arméchef. Chile har de i särklass största militärutgifterna per capita i hela Latinamerika. En demokratisk stat som Sverige skall inte medverka till att militären stärks. Det borde vara en demokratisk stat främmande att i ett annat land med en bräcklig demokrati medverka till att militärens ställning stärks. Denna principiella inställning delas av de två tidigare USA-presidenterna Jimmy Carter och Gerald Ford, vilka menar att export av JAS-plan till Chile kan utlösa militär upprustning i många andra latinamerikanska länder. Konfliktanledningar saknas inte i form av meningsskiljaktigheter om gränsdragningar och sociala spänningar. Nobelpristagaren Oscar Arias menar att Latinamerika behöver bistånd till social och ekonomisk utveckling - inte till upprustning.

Trots detta har Sverige varit synnerligen aktivt när det gäller att försöka förmå Chile att köpa JAS. Flera ministrar har varit aktiva i kontakterna med Chile såsom statsråden Pagrotsky och Hjelm-Wallén. Man har haft kontakt med Tony Blair och den brittiska regeringen då JAS utvecklas i samarbete med British Aerospace. Statsminister Göran Persson har slutligen avlagt besök i Chile - samtidigt som förre diktatorn Pinochet installerades som senator på livstid. Regeringens omfattande insatser måste rimligen tolkas som att regeringen har sin uppfattning klar om att Sverige skall exportera JAS till Chile, trots den omfattande kritiken mot denna vapenexport.

Jag vill fråga statsministern vad regeringen avser att göra för att förhindra upprustningen i Latinamerika.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:314 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:314 om upprustningen i Latinamerika
    Statsrådet Leif Pagrotsky

Eva Zetterberg har frågat statsminister Göran Persson om vad regeringen avser att göra för att förhindra upprustningen i Latinamerika. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Eva Zetterberg ger en bild av läget i Chile som jag inte delar. General Pinochet lyder under en civil försvarsminister och kommer att avgå inom den närmaste tiden i enlighet med den överenskommelse som banade väg för återinförandet av demokratin. Det finns inget som tyder på att demokratin är bräcklig.

Som Eva Zetterberg torde vara väl medveten om är det inte korrekt att tala om någon upprustning i Latinamerika. Tvärtom kan konstateras att Chiles militärutgifter i förhållande till BNP stadigt sjunkit under perioden 1987-1995; från 2,8 % till 1,6 %. Detta kan jämföras med Sveriges militärutgifter som under samma period legat ganska stabilt runt 2,5 %.

Chile är ett demokratiskt land som självt har rätt att bestämma vilken materiel man behöver för sitt försvar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.