Upprustning av vägar i Jämtlands län

Skriftlig fråga 2015/16:1239 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-18
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Turismen är en mycket viktig basnäring i Jämtlands län som för sin utveckling kräver goda och snabba kommunikationer. Många transporter sker via tåg och flyg, men de allra flesta transporter sker på länets vägar. Därför är det olyckligt att länet tilldelas en alltför liten del av det statliga väganslaget. Från Motormännens Riksförbund har man lyft fram att Jämtlands län bara får hälften av de resurser som rimligtvis borde ha tilldelats med hänsyn till länets storlek och antal mil väg.

Detta leder självklart till negativa effekter, bland annat i form av sänkta hastighetsgränser på vägarna. Enligt uppgifter planerar Trafikverket radikala förändringar på länets vägar, där 80 kilometer i timmen tycks bli norm på de vägar som saknar mitträcke.

De förändringar som vi nu ser påverkar såväl de boende i länet som dagligen pendlar till arbetet som den så viktiga turismnäringen, som drabbas av risken att Jämtlands län kommer längre bort från övriga Sverige. För inte länge sedan förändrades även förutsättningarna drastiskt då SJ begränsade nattågstrafiken till länet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en rättvis fördelning av statliga anslag för upprustning av vägar i hela Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1239 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/03611/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1239 av Saila Quicklund (M) Upprustning av vägar i Jämtlands län

Saila Quicklund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en rättvis fördelning av statliga anslag för upprustning av vägar i hela Sverige.

Regeringens övergripande mål för transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringsliv i hela landet. Regeringen har höga ambitioner när det gäller att säkerställa kvaliteten på befintlig transportinfrastruktur och utveckla transportsystemet i stort vilket är en förutsättning för jobb och en hållbar utveckling i hela Sverige.

Den långsiktiga planeringen av transportinfrastrukturen sker inom den nationella trafikslagsövergripande planen för utveckling av transportsystemet. Planen ska bidra till att uppnå det övergripande målet för transportpolitiken. Regeringen föreslår en inriktning för transportpolitiken och riksdagen beslutar om ekonomiska ramar för planens genomförande. Utifrån den fastslagna inriktningen och de ekonomiska ramarna genomför sedan Trafikverket den nationella trafikslagsövergripande planen.

Det är många och svåra avvägningar som behöver göras under den här processen men de transportpolitiska målen är alltid utgångspunkten och vägledande vid fördelning av resurser. Målsättningen är att alla delar av landet ska kunna utvecklas i en positiv riktning. Dock så ser förutsättningarna olika ut i olika delar av landet vilket också medför att fördelningen kommer att variera. Det är utifrån dessa aspekter svårt att hävda att en fördelning är rättvis eller inte.

Jag anser att den planeringsprocess som tillämpas är ändamålsenlig och säkerställer att den långsiktiga infrastrukturplaneringen sker på goda grunder. Jag har därför inte för avsikt att vidta åtgärder för att ändra på detta.

Stockholm den 25 maj 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.