Upphandlingskrav för livsmedel

Skriftlig fråga 2006/07:152 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-16
Anmäld
2006-11-16
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2006/07:152 Upphandlingskrav för livsmedel

av Cecilia Widegren (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

I Melleruds kommun ser man till att den svenska lagen följts för den mat som man köper in, att man följer lagstiftningen och ställer krav på att maten som kommunen köper in ska vara producerad enligt de regler som gäller för kommunens livsmedelsproducenter. Det gör dem unika. Lagen om offentlig upphandling är otydlig och det är ingen före Mellerud som har vågat pröva ifall kraven om att svenska regler ska ha följts i produktionen.

Jordbruksministern måste se till att reda ut reglerna för vilka krav till exempel offentlig förvaltning egentligen kan ställa när man ska upphandla livsmedel. Härom tvistar juristerna!

I dag verkar ingen veta säkert ifall man får ställa krav om att leverantören levt upp till den svenska djurskyddslagstiftningen. Det borde vara en självklarhet att kommuner och landsting följer upp och ser till att den svenska lagstiftningen följs för de varor och tjänster som de upphandlar. Dagens upphandlingsregler är dock otydliga och innebär därför att svenska kommuner och landsting bidrar till att svensk lagstiftning kringgås genom att de inhandlar varor som är framställda på sätt som strider mot svensk lagstiftningen inom till exempel djurskyddet.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta bland annat med lagen om offentlig upphandling för att klargöra och förtydliga möjligheterna för svenska kommuner och landsting att upphandla produkter producerade enligt till exempel svensk djurskyddslagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:152 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:152 Upphandlingskrav för livsmedel

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra och förtydliga möjligheterna för svenska kommuner och landsting att upphandla produkter producerade enligt till exempel svensk djurskyddslagstiftning.

Allians för Sverige presenterade redan i valrörelsen ståndpunkten att vid offentlig upphandling ska samma höga krav ställas på importerade livsmedel som på mat producerad i Sverige.

Med nuvarande lagstiftning får inte kraven på de varor som man vill upphandla formuleras som att varorna måste vara producerade enligt svensk lagstiftning. Däremot kan man ställa upp vissa definierade nivåer som motsvarar exempelvis den svenska djurskyddslagstiftningen. De upphandlande enheterna har alltså inom ramen för lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU) en långtgående frihet att bestämma vilka krav de vill ställa utifrån sina behov och sina mål.

När det gäller krav på en produkt ska reglerna om tekniska specifikationer i LOU tillämpas. Dessa regler ger möjlighet att föreskriva till exempel en viss produktionsmetod, vilket ger stöd för att det vid upphandling av livsmedel går att ställa krav på särskild djuromsorg. Det är därför fullt möjligt att specificera enligt vilken produktionsmetod man vill att exempelvis äggen som man avser att upphandla ska vara producerade. Önskar man enbart handla ägg från frigående system är detta möjligt att ange som ett krav i upphandlingen. Man får dock inte ange att enbart ägg producerade enligt system som följer svensk lagstiftning är acceptabla.

Upphandlingsutredningen har i sitt slutbetänkande Nya upphandlingsregler 2 (SOU 2006:28) lämnat förslag till en regel som innebär att bland annat upphandlande myndigheter bör ställa sociala krav och miljökrav i den utsträckning där det är påkallat med hänsyn till upphandlingens art och att myndigheten får ställa även andra krav på hur ett kontrakt ska fullgöras. Remissbehandlingen av betänkandet är avslutad. Den beredning inom Regeringskansliet som tar vid kan komma att aktualisera frågor av det slag som Cecilia Widegren väckt. Jag vill inte föregripa resultatet av det fortsatta arbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.