Upphandling i samband med Ostlänken

Skriftlig fråga 2014/15:200 av Linda Snecker (V)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2015-02-05
Anmäld
2015-02-10
Sista svarsdatum
2015-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ostlänken är en 15 mil lång dubbelspårig järnväg mellan Järna i Sörmland och Linköping i Östergötland. Den är ett mycket viktigt samhällsbyggnadsprojekt som kommer att leda till kortare restider till Stockholmsregionen. Utöver klimat- och miljönyttan som kommer av ökad kapacitet på järnvägen kommer den också att ge många nya arbetstillfällen i Östergötland och Sörmland.

Vi ser i dag inom flera branscher hur fasta anställningar omvandlas till visstid och inhyrning, och hur det i praktiken blir fler som jobbar utanför det skydd som kollektivavtalen ger. Inom byggbranschen finns 90 000 företag, många små, varav 60 000 står utan kollektivavtal. Av 312 000 byggarbetare står 100 000 utan kollektivavtal. Byggandet av Ostlänken kommer att innebära en oerhörd mängd upphandlingar av företag och entreprenörer; upphandlingen av konsulter för järnvägsplanerna är redan färdigställd. Trafikverket är en av upphandlingsparterna, kommunerna i området en annan. Vilka krav som ställs på företagen och entreprenörerna vid upphandlingarna är oklart. Det är viktigt att möjligheten att använda offentlig upphandling som styrmedel för att främja lokal ekonomisk utveckling och för att öka den lokala sysselsättningen, främst för dem som står långt från arbetsmarknaden, tas till vara när Ostlänken byggs. Självfallet gäller detta även för andra infrastrukturprojekt. Det är därför viktigt att Trafikverket får direktiv att ställa sociala krav som syftar till detta i sin upphandling. Regeringen har tillsatt två utredningar för att skärpa kraven på sociala, arbetsrättsliga och miljömässiga hänsyn i offentlig upphandling. Utredaren ska vara klar den 1 september 2015. Samma datum ska en ny myndighet för upphandling inrättas, Upphandlingsmyndigheten. Det är bra med ett samlat ansvar för upphandlingar i Sverige.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet att göra för att redan nu säkerställa att upphandlingarna av entreprenörer till Ostlänken uppfyller miljömässiga krav, och erbjuder de anställda fackliga rättigheter och villkor enligt kollektivavtal och ILO:s konventioner?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:200 besvarad av Ardalan Shekarabi (S), statsråd

Dnr Fi2015/712/OFA/UR

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:200 av Linda Snecker (V) Upphandling i samband med Ostlänken

Linda Snecker har frågat mig vad jag avser att göra för att redan nu säkerställa att upphandlingarna av entreprenörer till Ostlänken uppfyller miljömässiga krav och erbjuder de anställda fackliga rättigheter och villkor enligt kollektivavtal och ILO:s konventioner.

Linda Snecker hänför sig i sin fråga till ett antal kommande upphandlingar av framför allt Trafikverket avseende byggandet av Ostlänken. Jag kan inte kommentera eller ge direktiv i enskilda upphandlingar, men jag instämmer i att det är av största betydelse att myndigheterna använder sig av det utrymme som upphandlings-lagstiftningen medger när det gäller miljökrav och sociala krav, t.ex. anställningsförhållanden och villkor enligt kollektivavtal. I upphandlingslagstiftningen finns sedan 2010 också ett uttalat målsättningsstadgande som anger att upphandlande myndigheter och enheter bör beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn om upphandlingens art motiverar detta. Upphandlingslagstiftningen ger möjlighet att ta sådana sociala hänsyn som t.ex. att sysselsätta personer som står långt från arbetsmarknaden.

Under 2014 antogs nya EU-direktiv på upphandlingsområdet som har till syfte bl.a. att ge de upphandlande myndigheterna och enheterna bättre möjligheter att använda upphandling till stöd för gemensamma samhälleliga mål. Regeringen har, som Linda Snecker påpekat, tillsatt en utredning med uppgift att utreda bl.a. hur uttryckliga krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i den proposition om ny upphandlingslagstiftning som Regeringskansliet håller på att arbeta fram. Utredaren ska också analysera hur krav på att ILO:s kärnkonventioner ska respekteras vid produktion, tillhandahållande och utförande av varor, tjänster och byggentreprenader. Utredningen kommer att ge oss möjlighet att fullfölja målet att använda upphandling för viktiga samhälleliga mål.

Vidare kommer den nya upphandlingsmyndigheten utgöra ett gott stöd för de upphandlande myndigheterna och enheterna i arbetet med att tillgodose angelägna miljöhänsyn och sociala hänsyn.

Stockholm den 23 februari 2015

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.