Upphandling av vagnar för nattågstrafik

Skriftlig fråga 2022/23:186 av Ulrika Heie (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-16
Överlämnad
2022-12-19
Anmäld
2022-12-20
Svarsdatum
2023-01-02
Sista svarsdatum
2023-01-02
Besvarad
2023-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Trafikverket är i färd med att upphandla tåg för nattrafiken. Kring detta råder i dag ett antal frågetecken och orosmoment. Det är tveksamt om Trafikverket har kompetens vad gäller bland annat kundkrav och kommersiella förutsättningar. Det finns därtill anledning att ifrågasätta om det är en rimlig uppgift för Trafikverket att äga och förvalta fordon för järnvägstrafiken.

Enligt det förslag som Trafikverket har presenterat avser man att handla upp vagnar som är anpassade till den europeiska andrahandsmarknaden. Det innebär sämre komfort och färre platser per vagn. Man handlar alltså inte upp vagnar som ska möta kundernas förväntningar utan vagnar som ska vara lätta att sälja vidare om trafiken inte blir tillräckligt lönsam. Ett sådant förhållningssätt, mindre nöjda kunder och färre sålda biljetter torde ge mycket goda förutsättningar för en självuppfyllande profetia.

Enligt den så kallade kollektivtrafikförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1370/2007) får behörig myndighet direkttilldela avtal rörande transport på järnväg för en maximal löptid om tio år. Trafikverket kan således besluta om en direkttilldelning till en kommersiell aktör och i beslutet ange att aktören även ska åta sig att införskaffa nödvändiga fordon för detta. Genom en sådan direkttilldelning skulle man kunna ge en aktör möjlighet att driva trafiken på kommersiella villkor och därmed testa marknaden samtidigt som Trafikverket avhänder sig kostnaden för och ägaransvaret för tågsätten.

Denna möjlighet att direkttilldela upphör dock den 25 december 2023, och enligt regelverket måste därför Trafikverket förannonsera avsikten att göra en direkttilldelning senast den 25 december 2022.

En förannonsering utgör inget bindande åtagande för Trafikverket. Om en analys visar att det av olika skäl inte är lämpligt att göra en direkttilldelning har man alla möjligheter att avstå ifrån det.

Sanden i timglaset rinner ut allt fortare om man vill använda denna möjlighet.

Jag vill därför be statsrådet Andreas Carlson om ett skyndsamt svar på följande fråga:

 

Avser statsrådet att ge Trafikverket i uppdrag att senast den 25 december förannonsera avsikten att direkttilldela nattågstrafiken på sträckorna Göteborg/Stockholm–Duved–Trondheim respektive Göteborg/Stockholm–Luleå–Narvik till en kommersiell aktör, och om statsrådet inte avser att ge ett sådant uppdrag, på vilket vis avser statsrådet att säkerställa att vagnar upphandlas som möter den svenska marknadens krav och skapar förutsättningar för lönsamhet?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:186 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

I2022/02340 Infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:186 av Ulrika Heie (C)
Upphandling av vagnar för nattågstrafik

Ulrika Heie har frågat mig om jag avser att ge Trafikverket i uppdrag att senast den 25 december förannonsera avsikten att direkttilldela nattågstrafiken på sträckorna Göteborg/Stockholm–Duved–Trondheim respektive Göteborg/Stockholm–Luleå–Narvik till en kommersiell aktör, och om jag inte avser att ge ett sådant uppdrag, på vilket vis jag avser att säkerställa att vagnar upphandlas som möter den svenska marknadens krav och skapar förutsättningar för lönsamhet.

Trafikverket har bland annat i uppdrag att ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik. Myndigheten ska vidare förvalta och hyra ut järnvägsfordon till i första hand järnvägsföretag som staten ingår trafikeringsavtal med, i andra hand andra järnvägsföretag. Regeringen gjorde i budgetpropositionen för 2022 bedömningen att det fanns ett behov av nya lok och vagnar till den statligt upphandlade nattågstrafiken och utökade därför Trafikverkets låneram för att möjliggöra inköp av nattågsfordon.

Det är således Trafikverkets ansvar att bedöma vilken nattågstrafik som bör handlas upp och hur det lämpligast sker. Jag utgår ifrån att myndigheten tar hänsyn till resenärernas behov vid inköpet av nya fordon för nattågstrafiken.

Stockholm den 22 december 2022

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.