Upphandling av Rakel Generation 2

Skriftlig fråga 2021/22:1496 av Mikael Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-22
Överlämnad
2022-04-25
Anmäld
2022-04-26
Svarsdatum
2022-05-04
Sista svarsdatum
2022-05-04
Besvarad
2022-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen inledde under 2020 arbetet med att ta fram och etablera Rakel Generation 2 (Rakel G2), som är nästa generations säkra, robusta och tillgängliga kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. Till grund för den svenska upphandlingen ligger en utredning som Gunnar Holmgren, tidigare generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV), gjort. Upphandlingsuppdraget har regeringen lagt främst till MSB, som tillsammans med Trafikverket har huvudansvar bland de statliga aktörerna.

Att upphandlingen snabbt blir klar är av stor vikt för vårt lands säkerhet och bör ges högsta prioritet. Än återstår mycket arbete innan Rakel G2 kan stå klart för användarna inom Försvarsmakten, polisen och räddningstjänsten. De signaler vi har fått visar att arbetet går trögt. Varför har det blivit så? Regeringen behöver tydligt deklarera vilka åtgärder man är beredda att vidta för att skynda på denna mycket viktiga upphandling.

Finland har kommit betydligt längre med sin motsvarande upphandling. Sverige har ett långvarigt och omfattande försvarssamarbete med Finland, vilket torde underlätta vårt eget arbete.

Finlands upphandling av sitt säkerhetsnät gjordes i två steg. Först gjorde man en bedömning av intresserade aktörer utifrån deras förmåga och trovärdighet som leverantörer, varefter man kunde göra ett kvalificerat urval. I steg två begärdes först av dessa bolag att de tillsammans skulle utforma en fullständig nätspecifikation med alla detaljer. När detta var klart konkurrensutsatte man bolagen utifrån denna specifikation som de tillsammans utformat. På så sätt fullföljdes upphandlingen. Borde inte Sverige kunna förfara på samma sätt, med Holmgrens utmärkta utredning som utgångspunkt?

MSB skriver följande på sin hemsida: ”MSB och Trafikverket ska planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2 i syfte att kunna tillhandahålla nästa generations säkra, robusta och tillgängliga kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar, samt för att kunna ersätta det befintliga Rakelsystemet. Uppdraget ska genomföras med stöd av affärsverket Svenska kraftnät. Arbetet ska utgå från det förslag som MSB redovisade i februari 2021. Uppdraget ska delredovisas till regeringen senast den 1 mars 2022 och slutredovisas senast den 1 februari 2023.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser regeringen att göra för att påskynda att denna för vårt lands säkerhet mycket viktiga upphandling blir klar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1496 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01451 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1496 av Mikael Oscarsson (KD)
Upphandling av Rakel Generation 2

Mikael Oscarsson har frågat mig vad regeringen avser göra för att påskynda att den för vårt lands säkerhet mycket viktiga upphandlingen av Rakel Generation 2 blir klar.

Det är centralt att polis, räddningstjänst, akutsjukvård och andra samhällsviktiga aktörer får tillgång till en modern och säker kommunikationslösning som kan användas både vid vardagliga händelser, i kris eller i ett försämrat säkerhetsläge. Därför beslutade regeringen redan 2020 att inleda arbetet med att utveckla och etablera Rakel Generation 2 (Rakel G2). För att skapa användarnytta så tidigt som möjligt fick MSB i uppdrag att anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation, vilket gör det möjligt för Rakelanvändarna att bland annat skicka och ta emot rörliga bilder (Ju2020/02484).

I oktober 2021 fick MSB och Trafikverket (TRV) i uppdrag att planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2, med stöd av Affärsverket svenska kraftnät.

Det pågående planeringsuppdraget till MSB och TRV ska utgå ifrån det förslag som MSB redovisade i februari 2021 (Ju2021/00632), där Rakel G2 ska nyttja Trafikverkets och Svenska kraftnäts optofibernät och där ett statligt radioaccessnät ska etableras. Systemet ska kompletteras med radioaccess i kommersiella nät för ökad kapacitet och täckning.

Utbyggnaden av ett kommande Rakel G2 är ett omfattande infrastrukturprojekt. Det pågående uppdraget till MSB och TRV ska säkerställa att den stegvisa utbyggnaden av Rakel G2 bedrivs ändamålsenligt och kostnadseffektivt.

Vad gäller den specifika frågan kring upphandling är det MSB, som upphandlande myndighet, som självständigt och oberoende hanterar frågor och beslut kopplade till det som myndigheten bedömer behöver upphandlas. Regeringen varken får eller bör lägga sig i myndighetens arbete i detta avseende.

Stockholm den 4 maj 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.