Upphandling av offentliga måltider

Skriftlig fråga 2016/17:69 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Överlämnad
2016-10-05
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-12
Sista svarsdatum
2016-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I Finland har regeringen nyligen fattat ett principbeslut om att upphandling av offentliga måltider framdeles ska ske i enlighet med den lagstiftning som gäller för finska lantbrukare, bland annat i frågor rörande miljö och djurskydd. Den svenske forskaren Max Rolfstam anser att detta skulle kunna gälla även i Sverige.
Regeringen meddelade i början på sommaren att kompetensen inom den offentliga sektorn ska stärkas när det gäller upphandling av måltidstjänster. Detta är ett välkommet förslag, som även lär vara formulerat som ett uppdrag till Upphandlingsmyndigheten. Men uppdraget är kopplat till den livsmedelsstrategi som ständigt försenas, och därför går tiden och svenska lantbrukare förfördelas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att föreslå regeringen att fatta ett principbeslut, liksom i Finland, om att upphandling av offentliga måltider framdeles ska ske i enlighet med den lagstiftning som gäller för svenska lantbrukare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:69 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2016/03527/OU

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga av Betty Malmberg (M) Upphandling av offentliga måltider

Betty Malmberg har frågat mig om jag avser att föreslå regeringen att fatta ett principbeslut, liksom i Finland, om att upphandling av offentliga måltider framdeles ska ske i enlighet med den lagstiftning som gäller för svenska lantbrukare.

Vi har en lagstiftning i Sverige som uppställer en hög nivå på både djur- och miljöskyddet och som alla våra livsmedelsproducenter måste följa. Upphandlingsmyndigheten tillhandahåller också detaljerade kriterier för upphandling på livsmedelsområdet, för kött, mjölk, frukt och grönsaker osv., som både upphandlare och leverantörer kan få stöd i. De lagförslag på upphandlingsområdet som regeringen nu lägger fram kommer att ha positiva effekter för de svenska lantbrukarnas möjligheter att delta i offentliga upphandlingar. Exempelvis införs bestämmelser om möjligheten att beakta s.k. livscykelkostnader, vilket torde vara positivt för svensk livsmedelsproduktion som är långt framme på miljöområdet.

Regeringen vill öka möjligheterna för den offentliga sektorn att upphandla inte bara ekologiska, utan även närproducerade livsmedel inom ramen för upphandlingsregelverket. Regeringen gav därför i juni 2016 Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att förstärka kompetensen när det gäller upphandling av livsmedel och måltidstjänster inom offentlig sektor. Uppdraget, som ska slutredovisas i februari 2019, syftar till att stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter, enheter och leverantörer gällande strategisk sådan upphandling. Genom uppdraget till Upphandlingsmyndigheten och myndighetens väl utvecklade stödfunktion finns alla förutsättningar att göra hållbara upphandlingar i Sverige.

Intentionerna vad gäller offentlig upphandling av livsmedel är liknande i Sverige och Finland. Regeringen har i Nationella upphandlingsstrategin, som beslutades i juni i år, betonat att de krav som ställs vid offentliga upphandlingar av produkter och tjänster bör motsvara den höga nivå på djurskydds- och miljöhänsyn som den svenska lagstiftningen ställer. I strategin framhålls särskilt att upphandling av livsmedel och måltidstjänster är ett område där kraven som ställs bör återspegla medborgarnas förväntningar på att svenska djurskyddskrav uppfylls.

Enligt min uppfattning har Sverige kommit minst lika långt om inte längre än Finland i arbetet med hållbar upphandling av livsmedel.

Stockholm den 12 oktober 2016

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.