Till innehåll på sidan

Uppföljning av tillkännagivande om PCR-test

Skriftlig fråga 2021/22:427 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 23 juni i år beslutade riksdagen om att en utlänning tvångsvis ska kunna testas, för exempelvis covid-19, för att ett beslut om avvisning eller utvisning ska kunna verkställas. Riksdagen uppmanade också regeringen att återkomma med nödvändiga lagändringar för att säkerställa att polisen ges förutsättningar att verkställa beslut om avvisning eller utvisning.

Det har visserligen inte förflutit så lång tid sedan ovan nämnda tillkännagivanden beslutades av riksdagen, men ändå tillräckligt med tid för att en tidsplan för arbetet bör finnas. Inte minst då det brådskar att få relevant lagstiftning på plats.

Det är orimligt att personer med utvisningsbeslut ska kunna skjuta upp sin utvisning genom vägran att genomföra ett coronatest.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att få lagstiftningen på plats, och hur ser tidsplanen för det fortsatta arbetet ut?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:427 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2021/04046 Justitiedepartementet Integrations - och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:427 av Maria Malmer Stenergard (M)
Uppföljning av tillkännagivande om PCR-test

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit för att få lagstiftning om tvångstestning för Covid-19 vid avvisning och utvisning på plats, och hur tidsplanen för det fortsatta arbetet ser ut.

En förutsättning för en långsiktigt hållbar migrationspolitik är att den som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl har fått ett avslagsbeslut ska återvända så snabbt som möjligt, antingen frivilligt eller med tvång. Detta gäller även under rådande pandemi.

Tvångstestning av människor som ska återvända är dock en mycket långtgående åtgärd som också har grundlagsaspekter genom skyddet i regeringsformen mot påtvingat kroppsligt ingrepp. Eventuella åtgärder måste därför övervägas noga. Regeringen avser att återkomma till hanteringen av riksdagens tillkännagivande i frågan.

Ett väl fungerande samarbete och en effektiv ansvarsfördelning mellan Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården kan bidra till att fler återvänder. Regeringen har därför gett Statskontoret i uppdrag att föreslå åtgärder för att effektivisera dessa myndigheters arbete med återvändande och överväga en förändring av myndighetsorganisationen. Statskontoret ska presentera sina slutsatser i januari 2022.

Regeringen fortsätter således att arbeta aktivt med återvändandefrågorna.

Stockholm den 8 december 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.