Till innehåll på sidan

Uppföljning av skatteavdrag på kemikalieskatten

Skriftlig fråga 2019/20:264 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-24
Överlämnad
2019-10-24
Anmäld
2019-10-25
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Kemikalieskatten infördes 2017 som en punktskatt med syftet att minska förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga flamskyddsmedel. Det finns även en möjlighet till avdrag på skatten med 50 respektive 90 procent om produkterna inte innehåller de listade kemiska ämnena, bestående av föreningar av brom, klor samt fosfor.

Möjligheten till ett sådant avdrag hanteras av Skatteverket, och utifrån redovisningen för år 2018 kan det konstateras att avdragen för flera branscher är omfattande. Exempelvis uppgår avdragen för dator/tele-produkter till 45 procent och för tv till 49 procent, vilket är de huvudsakliga anledningarna, jämte en ökad privatimport från utländsk e-handel, till att inbetald skatt kraftigt avviker från de tänkta intäkterna i statsbudgeten.

I den utredning som föregick införandet av kemikalieskatten avstyrkte Skatteverkets egen expert införandet av skatten, då det saknas tekniska metoder för att kontrollera de avdrag som kan göras på skatten. Det är något som nu har visat sig ske i omfattande skala och då där det enligt branschen inte finns någon godkänd ersättningssubstans för att fullständigt säkerställa flamskyddet i vitvaror och hemelektronik.

Mer sannolikt är att den totala frånvaron av uppföljning från Skatteverket och Tullverket av avdragen i deklarationerna har påverkat statusen för avdragen. Detta ska också ses mot bakgrund av att skattskyldigheten utgår från flertalet godkända lagerhållare i Sverige, där själva varumärkesinnehavaren inte har full insyn över de avdrag som görs i de efterföljande leden av lagerhållare. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Anser ministern att dagens uppföljning av avdragen i deklarationerna för kemikalieskatten är tillräcklig för att säkerställa att skatten minskar förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga flamskyddsmedel, och avser ministern att ta initiativ för att skärpa uppföljningen av densamma?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:264 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03590/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:264 av Mattias Bäckström Johansson (SD)
Uppföljning av skatteavdrag på kemikalieskatten

Mattias Bäckström Johansson har frågat miljö- och klimatministern samt vice statsministern om hon anser att dagens uppföljning av avdragen i deklarationerna för kemikalieskatten är tillräcklig för att säkerställa att skatten minskar förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga flamskyddsmedel, och om hon avser att ta initiativ för att skärpa uppföljningen av densamma.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Mattias Bäckström Johansson har i sin fråga angivit att avdragen för flera branscher är omfattande, vilket han anser är en av de huvudsakliga anledningarna till att inbetald skatt avviker från de tänkta intäkterna i statsbudgeten. Här kan konstateras att andelen avdrag som enligt uppgifter från Skatteverket har gjorts under 2018 sammantaget inte överstiger den andel utredningen räknade med. Andelen avdrag är alltså inte oväntat stor. Skattens syfte är att minska förekomsten av farliga kemikalier i människors hemmiljö och driva marknaden mot mindre farliga alternativ, det vill säga sådana ämnen som beviljas avdrag.

Mattias Bäckström Johansson har vidare angivit att Skatteverkets expert i utredningen avstyrkte införandet av skatten med motiveringen att det saknades tekniska metoder att kontrollera de avdrag som kan göras. Detta var en av anledningarna till att regeringen inte genomförde utredningens förslag i den delen, utan i stället föreslog vissa ändringar för att underlätta Skatteverkets kontroll.

Exakt hur uppföljningen av yrkade avdrag sker är en fråga som Skatteverket och Tullverket avgör. Andelen gjorda avdrag är i sig inget skäl att ta initiativ till någon skärpning av regelverket.

Stockholm den 6 november 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.