Till innehåll på sidan

Uppehållstillstånd för utländska forskarstuderande

Skriftlig fråga 2016/17:803 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-03
Överlämnad
2017-02-06
Anmäld
2017-02-14
Svarsdatum
2017-02-15
Sista svarsdatum
2017-02-15
Besvarad
2017-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vid våra universitet finns internationell uppdragsutbildning, som är viktig för vårt forskningssamarbete med andra länder. Här finns hinder för de studenter som vill komma hit och ta del av uppdragsutbildningen. De får vänta länge på uppehållstillstånd – så länge att utbildningen inte längre är aktuell.  När de får uppehållstillstånd gäller det för 12 månader, men 13 månader behövs för att de ska kunna bli folkbokförda och få personnummer så att de kan öppna bankkonto och ta del av barnomsorg och skola. Ett ytterligare problem för studenterna är den fördröjning av beslut som är fallet då de söker förlängning av uppehållstillståndet för sig själva och familjen, när studierna sträcker sig över flera år.

Det här ger en negativ bild av Sverige i den internationella forskarvärlden, utöver den förlust Sverige gör i det internationella forskarsamarbetet. Men värst är det för de forskarstuderande som ville ta del av den utbildning Sverige kan ge.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att lösa de problem som nämns ovan om möjlighet för forskarstuderande från andra länder att ta del av vår internationella uppdragsutbildning? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:803 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01129/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:803 av Barbro Westerholm (L) Uppehållstillstånd för utländska forskarstuderande

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att lösa problem för forskarstuderande från andra länder, för att de lättare ska kunna ta del av vår internationella uppdragsutbildning.

Det är skillnad på regelverket gällande forskarstuderandes vistelse i Sverige och de regler som gäller för dem som kommer till Sverige för att ta del av uppdragsutbildningar.

Internationella studenter som går forskarutbildningar i Sverige ingår i Migrationsverkets hantering för högskolestudier. Migrationsverket har hittills i år fått in fler ansökningar om uppehållstillstånd för studier än under motsvarande period förra året. Sett till regeringens ambition att internationaliseringen av universitet och högskolor ska öka är detta glädjande. Det, tillsammans med det faktum att Migrationsverket fortfarande har en stor arbetsbelastning på grund av det stora antalet asylsökande, har emellertid också lett till längre handläggningstider.

För att Migrationsverket ska kunna hantera den ökade arbetsbelastningen har regeringen tillfört betydande resurser. Förvaltningsanslaget för Migrationsverket har ökat från drygt 3 miljarder 2014 till nästan 6 miljarder kronor 2017.

När det gäller giltighetstiden för och förlängning av uppehållstillstånd så kan doktorander beviljas uppehållstillstånd för två år i taget. De studerande och deras anhöriga har rätt att stanna i Sverige under tiden som handläggningen av förlängningsansökan pågår. Handläggningstiden påverkar därför inte deras möjligheter att fortsätta redan påbörjade studier.

När det sedan gäller uppdragsutbildning så innebär det att någon beställer en utbildning av en högskola eller ett universitet. Det kan exempelvis röra sig om ett företag som köper en skräddarsydd kurs för fortbildning av sina anställda. Uppehållstillstånd för uppdragsutbildning faller inte inom ramen för ärenden rörande studier som regleras av högskolelagen och högskoleförordningen, vilket medför att handläggningen är mer komplicerad och handläggningstiden därmed längre.

Regeringen har i årets regleringsbrev till Migrationsverket satt som mål att handläggningstiderna för ansökningar på grund av bl.a. studier ska vara så korta som möjligt utifrån ärendets beskaffenhet. Regeringen har även gett Migrationsverket i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur handläggning av studerandeärenden kan förkortas.

Regeringen arbetar för att hinder för universitets och högskolors internationalisering ska undanröjas. Som tidigare aviserats kommer regeringen därför under våren att tillsätta en utredning som ska se över hur internationaliseringen av universitet och högskolor kan öka.

Stockholm den 10 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.