Uppdrag till Folkhälsomyndigheten

Skriftlig fråga 2019/20:1648 av Ulrika Heindorff (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-23
Överlämnad
2020-06-24
Anmäld
2020-06-29
Sista svarsdatum
2020-07-08
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 30 mars beslutade regeringen om ett besöksförbud på samtliga av landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet trädde i kraft den 1 april.

Den 17 juni förlängde regeringen besöksförbudet. I samband med detta beslut gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att samordna lägesbilder av kommunernas bedömningar av eventuell risk för social problematik och utsatthet med anledning av konsekvenser av coronapandemin. Kommunernas beskrivning av vidtagna eller planerade åtgärder ska också redogöras för. I uppdragsbeskrivningen står det följande:

Uppdraget innebär lägesbilder av kommunernas bedömningar av eventuell risk för social problematik och utsatthet med anledning av konsekvenserna av covid-19. Lägesbilderna ska även innefatta av kommunerna planerade eller vidtagna åtgärder som syftar till eller bidrar till att förebygga sådana risker, inte minst i områden med socioekonomiska utmaningar.

Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet vid två tillfällen, dels så snart det är möjligt efter den första insamlingen, dels efter den andra insamlingen, dock senast den 30 oktober 2020.

Att detta uppdrag ges är bra och verkligen på tiden. Efter drygt två och en halv månad med besöksförbud på särskilda boenden och stora begränsningar för seniorer som bor i egen bostad så kan det antas att detta har en negativ inverkan på det psykiska måendet och att det har ökat den ofrivilliga ensamheten. Längtan efter nära och kära, efter barn och barnbarn, ökad ensamhet och oro, färre aktiviteter och sociala kontakter och kanske sjukdom i covid-19 har bekämpats helt utan stöttning från och närvaro av släkt och vänner.

Folkhälsomyndigheten tog i april månad fram ett material för hur besöksförbud ska tillämpas och när undantag bör ske. Förutom det uppdrag som länsstyrelserna har fått och Folkhälsomyndighetens material om tillämpning av besöksförbud och undantag så borde Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram ett underlag som kan fungera som inspiration till landet 290 kommuner om vilka åtgärder som nu skyndsamt bör vidtas för att minska konsekvenserna av covid-19 för seniorer, i första hand för de som bor på särskilda boenden men även för de som har stödinsatser i form av hemtjänst eller andra som är över 70 år och kan tänkas lida av ensamhet till följd av coronapandemin. Det kan handla om uppsökande verksamhet eller aktiviteter utomhus på särskilda boenden. Detta material kan inte invänta det uppdraget som länsstyrelserna fått och som ska redovisas den 30 oktober 2020.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att skyndsamt vidta åtgärder, till exempel att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett underlag, för att det redan under sommaren ska vidtas fler åtgärder i landets 290 kommuner för att minska den ofrivilliga ensamhet och den psykiska ohälsa som med stor sannolikhet har ökat bland seniorer under coronapandemin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1648 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

05582/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1648 av Ulrika Heindorff (M)
Uppdrag till Folkhälsomyndigheten

Ulrika Heindorff har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder, till exempel att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett underlag, för att det redan under sommaren ska vidtas fler åtgärder i landets 290 kommuner för att minska den ofrivilliga ensamhet och den psykiska ohälsa som med stor sannolikhet har ökat bland seniorer under coronapandemin.

Jag vill först säga att regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att minska risken för social isolering för äldre som tillhör riskgruppen för covid-19, och därför behöver begränsa sina sociala kontakter under hela pandemin. Det uppdrag till länsstyrelserna som Ulrika Heindorff nämner är viktigt, men tar dock sikte på andra grupper än äldre.

Post- och telestyrelsen har givits i uppdrag att genomföra insatser i syfte att bidra till tillgänglighet och användning av it och elektroniska kommunikationstjänster för äldre inom äldreomsorgen samt de som befinner sig i isolering med anledning av utbrottet av covid-19.

En satsning på 50 miljoner kronor har genomförts till civilsamhället för deras insatser för att motverka äldres ofrivilliga ensamhet och isolering. Medlen kommer att fördelas av Socialstyrelsen till organisationer som sedan tidigare beviljats medel år 2020, för att utöka redan beviljade projekt och verksamheter. Det kan exempelvis handla om lokala telefonjourer, digitala mötesplatser, hjälp med praktiska göromål och samarbeten med hemtjänsten.

Socialstyrelsen har vidare fått i uppdrag att utveckla stödet för hur bedömningen av undantag från förbudet mot besök i särskilda boenden för äldre kan göras enligt förordningen (2020:163) om tillfälligt förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Socialstyrelsen har också fått i uppdrag att ta fram, sammanställa och sprida exempel som kan fungera som stöd för personalen på hur besök kan ordnas, samtidigt som äldre skyddas (säkra besök).

Därutöver har Kammarkollegiet fått i uppdrag att betala ut 30 miljoner kronor till kommunerna i syfte att användas till digitala och andra lösningar i verksamheter för äldre för att motverka konsekvenserna av isolering för äldre med anledning av spridningen av covid-19.

Slutligen vill jag lyfta fram det vi alla kan göra för att ta hand om varandra under den här tiden. Det är att skicka det där extra meddelandet, ringa det där extra samtalet eller ta en promenad tillsammans men med avstånd. Genom att visa omtanke om varandra kan vi tillsammans minska lidandet hos både äldre och andra.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.