upparbetat kärnbränsle

Skriftlig fråga 2001/02:440 av Karlsson, Ola (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-18
Besvarad
2002-01-09
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga 2001/02:440

av Ola Karlsson (m) till miljöminister Kjell Larsson om upparbetat kärnbränsle

Sedan mer än två år finns hos regeringen en ansökan om att upparbeta kärnbränsle. Det gäller 4,8 ton bestrålat uranbränsle från den nedlagda forskningsreaktorn R 1 vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. I bränslet ingår ca 1,2 kilo plutonium av vapenkvalitet. I nuvarande form kan det inte slutförvaras enligt det svenska konceptet. Den nuvarande hanteringen kan ge säkerhetsproblem.

En upparbetning till MOX-bränsle för användning i Oskarshamn, OKG, har flera fördelar. Vid användning som MOX-bränsle omvandlar plutonium så att det blir ointressant för vapentillverkning. Det skulle passa in i det svenska slutförvarskonceptet. Det är bättre och säkrare ur icke-spridningssynpunkt. Den statliga myndigheten SKI har tillstyrkt under flera förutsättningar, bl a att OKG övertar bränslet.

Regeringens oförmåga att fatta beslut är anmärkningsvärd. Det är avfallet som ska slutförvaras och inte ansökningarna till regeringen.

När avser regeringen att behandla ansökan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:440 besvarad av

den 9 januari

Svar på fråga 2001/02:440 om upparbetat kärnbränsle

Miljöminister Kjell Larsson

Ola Karlsson har frågat mig om när regeringen avser att behandla ärendet om omhändertagande av använt kärnbränsle från forskningsreaktorn R 1.

Precis som Ola Karlsson skriver, finns en ansökan om det s.k. R 1-bränslet hos regeringen. Ansökan gäller utförsel av det gamla R 1-bränslet till Storbritannien för upparbetning och överlåtelse av det uppkomna plutoniet till Oskarshamns Kraftgrupp AB samt införsel av uppkommet kärnavfall till Sverige.

Ansökan är gjord med hänvisning till lagen om strategiska produkter, enligt vilken det krävdes tillstånd för utförsel av kärnämne. I dag är denna lag ersatt av lagen om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd. Enligt den nya lagen krävs det inte något tillstånd för utförsel av kärnämne till bl.a. länder inom EU.

Att detta ärende ändå inte är avgjort beror på dess koppling till ett annat ärende från Oskarshamns Kraftgrupp AB (OKG AB) avseende en ansökan om tillstånd till att använda 850 kilo plutonium i form av s.k. MOX-bränsle i reaktorerna i Oskarshamn. Detta plutonium härstammar från tidigare upparbetat svenskt använt kärnbränsle. Under åren 1975@1982 gav de dåvarande regeringarna OKG AB tillstånd att föra ut 140 ton använt kärnbränsle för upparbetning till Storbritannien. Detta bränsle upparbetades år 1997 och OKG AB har i dag sammanlagt ca 850 kilo plutonium från upparbetningen lagrat i Storbritannien.

Regeringen har inte kunnat fatta beslut om att bifalla ansökan bl.a. beroende på de oegentligheter kring säkerhetsövervakningen som tidigare avslöjats vid MOX-anläggningen i Sellafield. Jag har noga följt hur företaget hanterat dessa problem med brister i säkerhetskulturen och är också mycket bekymrad över de utsläpp av radioaktivt teknetium som upparbetningsanläggningen ger upphov till.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.