Unrwas skolmaterial

Skriftlig fråga 2019/20:931 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-10
Överlämnad
2020-02-10
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I riksdagens frågestund den 30 januari fick biståndsminister Peter Eriksson en fråga om svenskt stöd till Unrwa samt om Unrwas omdiskuterade skolmaterial som anklagas för att både innehålla kartor där staten Israel är utraderad och att uppmana till våldsanvändning.

Under frågestunden konstaterade Peter Eriksson att problematiken med skolmaterialet är åtgärdat. Om så är fallet är det givetvis positivt. Dock figurerar uppgifter om att det fortfarande används skolmaterial som innehåller antisemitiska budskap, uppmaningar till våld med mera i Unrwas skolor.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur har statsrådet och regeringen informerat sig i denna fråga för att kunna konstatera att problematiken upphört, och har Sverige spelat en aktiv roll för att få bort våldsbejakande utbildningsmaterial från Unrwas skolor?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:931 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:931 av Magdalena Schröder (M)
UNRWA:s skolmaterial

Med referens till uppgifter om antisemitiska inslag och uppmaning till våld i UNRWA:s skolmaterial, har Magdalena Schröder frågat vad jag och regeringen gjort för att informera oss i denna fråga för att kunna konstatera att problematiken upphört. Magdalena Schröder har också frågat om Sverige har spelat en aktiv roll för att få bort våldsbejakande material från UNRWA:s skolor.

Regeringens uppfattning och erfarenhet är att UNRWA har fungerande rutiner för att hantera de situationer där läromedlen inte lever upp till FN:s standarder. UNRWA granskar den kurslitteratur som används och vidtar åtgärder om material inte lever upp till FN:s värderingar. UNRWA:s lärare ska i förekommande fall identifiera problematiska formuleringar och bedöma dem i förhållande till FN:s riktlinjer. Det var efter en granskning som UNRWA:s lärarkår förra året instruerades att inte använda ett specifikt läromedel i sin undervisning.

Som ett oberoende FN-organ har UNRWA emellertid inte mandat att ändra i värdländernas utbildningsmaterial, vilket ses som en fråga om nationell suveränitet. EU och andra givare för dialog med värdländerna om läroplaner och skolböcker. Sverige för också en nära och återkommande dialog med UNRWA och understryker vikten av att utbildningsmaterialet lever upp till FN:s standarder. Dessa frågor är sedan en del i UNRWA:s dialog med värdländerna.

Betydelsen regeringen fäster vid dessa frågor understryks i Sveriges strategi för samarbetet med UNRWA, nämligen att UNRWA säkerställer, utvecklar och utvärderar sitt arbete med att i undervisningen främja FN:s grundläggande värderingar och principer. EU ska därtill genomföra en oberoende genomlysning av palestinska skolböcker, vars resultat vi naturligtvis kommer följa upp i vår dialog med Palestinas regering.

Stockholm den 19 februari 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.