Ungdomsstyrelsens utvärdering av skolvalet

Skriftlig fråga 2007/08:564 av Högman, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-02
Anmäld
2008-01-15
Besvarad
2008-01-16
Svar anmält
2008-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 januari

Fråga

2007/08:564 Ungdomsstyrelsens utvärdering av skolvalet

av Berit Högman (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Den 29 december överlämnade Ungdomsstyrelsen en rapport till Integrations- och jämställdhetsdepartementet som ett resultat av utvärdering av skolvalet. Rapporten visar att skolval är ett bra sätt att väcka intresse och engagemang för politiska frågor bland ungdomar.

Men undersökningen visar också på en klassklyfta i vårt samhälle. Trots att det politiska intresset är större bland utrikes födda – 59 procent mot 42 procent för svenskfödda – var det färre av de utrikes födda som deltog i skolvalet. Om vi antar att detta är en trend som håller i sig upp i åldrarna innebär det att en mycket stor grupp i vårt samhälle kommer att avstå från att använda sin demokratiska rättighet att rösta.

Undersökningen visade vidare att bland de elever, som inte hade godkänt i ämnet samhällsvetenskap, hade inte skolan förmått väcka intresse hos eleverna på ett sådant sätt att de efter skolvalet kände att de kunde mer om politik – snarare tvärtom.

Rektorer och lärare uppger dessutom att de har problem med att förhålla sig till åsiktsfrihet och yttrandefrihet å ena sidan och antidemokratiska krafter å andra sidan varför Ungdomsstyrelsen rekommenderar att det sätts in utbildningsinsatser och vägledning för skolpersonal inför kommande val.

Min fråga är:

Avser statsrådet att vidta föreslagna eller andra åtgärder med anledning av Ungdomsstyrelsens rapport om skolvalet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:564 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 16 januari

Svar på fråga

2007/08:564 Ungdomsstyrelsens utvärdering av skolvalet

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Berit Högman har frågat mig om jag avser att vidta föreslagna eller andra åtgärder med anledning av Ungdomsstyrelsens rapport om skolvalet.

Rapporten är mycket intressant läsning, och jag ser det som ett positivt besked att skolval kan vara ett bra sätt att väcka ett intresse för politiska frågor bland ungdomar samt öka deras kunskaper om vårt demokratiska system. Jag har dock inte i dagsläget tagit ställning till alla konkreta förslag i rapporten inför ett eventuellt skolval 2010. Rapporten ger uppslag till skolorna själva i deras kontinuerliga arbete med samhälls- och demokratifrågor.

När det gäller de problem med antidemokratiska krafter som rapporten uppmärksammar vill jag nämna att regeringen under 2008 kommer att inleda en satsning på en dialog och en samverkan med ett brett spektrum av aktörer i samhället i syfte att stärka respekten för demokratin och de mänskliga rättigheterna, det vill säga att skapa en förstärkt gemensam värdegrund i Sverige. Regeringen vill särskilt nå människor som i vanliga fall inte deltar i det offentliga samtalet eller i den politiska processen. I denna dialogsatsning är skolan självklart en viktig aktör att beakta.

Jag vill också i sammanhanget påpeka att regeringen i december 2007 har lämnat ett uppdrag till Ungdomsstyrelsen att kartlägga de former för ungdomsinflytande som finns lokalt, att analysera framgångsfaktorer och utvecklingsmöjligheter i det lokala arbetet samt sprida goda exempel på hur kommuner och landsting kan arbeta framöver för att främja ungas inflytande. I arbetet ska Ungdomsstyrelsen särskilt uppmärksamma goda exempel på hur inflytande kan främjas bland ungdomar i utanförskap och som i lägre utsträckning än andra deltar i den demokratiska processen. Eventuella skillnader i deltagande mellan unga kvinnor och unga män ska också analyseras och goda exempel på arbete för att främja deltagande av både unga kvinnor och unga män ska identifieras.

Här ser jag ytterligare möjligheter för skolan att förbättra kontakterna med lokala politiska företrädare, något som Ungdomsstyrelsen också rekommenderar i sin utvärderingsrapport.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.